Što sve šteti zubima

zdravi zubi

Uvijek je lijepo vidjeti kada se netko smije jer i u vama to probudi pozitivnu energiju, a još je ljepše kada ta osoba ima privlačan bijeli osmijeh s kojim hipnotizira sve prisutne. Važno je voditi računa o higijeni usne šupljine kako zbog zdravlja tako i zbog ljepote.

Vjerojatno nikome nije svejedno jesu li mu zubi zdravi jer od bolesti koje nastaju u usnoj šupljini mogu s vremenom nastati teža stanja koje će teško biti izliječiti. Redoviti odlasci kod stomatologa kao i pranje zubi navike su koje moraju biti dio rutine svakog pojedinca.

Ali što je s onim ritualima koje radite, a za koje niste svjesni kako mogu naštetiti zdravlju zuba? Nažalost postoje navike koje ljudi prakticiraju, a da ni ne znaju kako upravo zbog njih moraju češće odlaziti kod zubara i radi kojih zubi nisu tako bijeli.

Volite li jesti slatkiše? Ako smatrate da ne možete bez njih jer vam njihov okus pruža pravo zadovoljstvo, pokušajte razmisliti što sve mogu učiniti vašim zubima. Dokazano je da su puni šećera, a zbog kojeg kasnije bakterije uzrokuju kiselinu koja oštećuje zubnu caklinu.

Smanjite količinu pojedenih slatkiša i svaki put kada popustite i pojedete nekoliko gumenih bombona, operite odmah zube kako bi uklonili sve što bi moglo naškoditi zdravlju usta.

Koliko su slatkiši opasni za ljepotu zuba isto tako treba biti oprezan s grickalicama kao što je čips. Bakterije koje se nalaze u ustima pomoći će da se razgradi škrob koji se nalazi u čipsu. Stomatolozi savjetuju da svaki put nakon što jedete grickalice poput čipsa ili kokica koristite konac za zube. S koncem ćete moći doprijeti do mjesta gdje četkica ne može dosegnuti.

Sokovi su jedni od popularnijih napitaka u kojima mnogi uživaju, ali oni isto tako mogu biti opasni, kako zbog šećera tako i zbog kiseline koja kasnije može naškoditi zubnoj caklini. Ako volite piti voćne sokove, bilo bi bolje da krenete s prirodnim cijeđenim sokovima ili razrijeđenim kupovnim. Gazirane svakako izbjegavajte.

Dobro je znati kojih se navika treba što prije riješiti kako bi uvijek bili ponosni na svoj osmijeh i kako bi se kod zubara zadržali svega nekoliko minuta. To je moguće samo ako budete dosljedni i ne odustanete jer ipak je vaše zdravlje na prvom mjestu.

Autor: S.Š., Foto: kurhan/Shutterstock