Što sve morate znati prije zajedničkog stanovanja

useljenje u zajednički stan
Useljenje u zajednički stan, Foto: wavebreakmedia/Shutterstock

Zajednički život je jedan od najvećih koraka u svakoj vezi. Riječ je o velikoj promjeni i prekretnici u životu. Iako je donedavno bilo nepojmljivo da partneri žive zajedno prije braka, danas se na to odlučuje sve veći broj onih kojima je zajednički život prije braka jedna vrsta testa, a mnogi se odlučuju i ostati u takvoj izvanbračnoj zajednici. Bez obzira na to na što ste odlučili, odluku o zajedničkom životu treba donijeti iz pravih razloga.

Neki parovi forsiraju zajednički život jer smatraju da će tako uštedjeti. Ako želite živjeti s partnerom samo zbog financija, ne radi se o dobrom razlogu. Posebice ako jedan od partnera nije spreman za taj korak ili ne doživljava vezu toliko ozbiljnom. U spomenutim slučajevima zajednički život bi se vrlo lako mogao pretvoriti u noćnu moru. Jedan će partner uvijek tražiti više, dok onaj drugi neće ispunjavati njegova očekivanja. Preporučuje se da u tom slučaju radije potražite cimera i tako podijelite troškove.

Vrijeme je ključ svake veze. I dok je kod nekih zajednički život nešto što vrlo brzo slijedi i što je normalno, kod nekih parova zajednički život je nešto ozbiljno te smatraju da im za tu odluku treba nešto više vremena. Kod odluke o zajedničkom životu važno je da ne slijedite druge. Neki će za zajednički život biti spremni za pola godine, a neki tek za pet godina. Bitno je da se zajedno uselite onda kada to oboje želite.

Ako ste odlučili da je sada pravo vrijeme za zajednički život, bitno je da razmislite i popričate o sljedećim temama.

  1. Kakva je vaša veza? Je li riječ o ozbiljnoj vezi u kojoj nema mjesta za druge osobe ili želite još neko vrijeme razmisliti o tome. Prije odluke o zajedničkom životu podrazumijeva se da ne želite niti da razmišljate o nekom trećem te da ste već upoznali obitelj i prijatelje.
  2. Što donosi budućnost vaše veze? Pričajte o zajedničkim planovima. Ako bude sve u redu, želite li se vjenčati i jednoga dana imati djecu. To su bitna pitanja o kojoj ovisi svaka veza.
  3. Što s financijama? Razgovor o financijama treba obaviti odmah na početku i on je jedan od ključnih u vezi. Upoznajte financijsku situaciju svoga partnera te razgovarajte o tome kako ćete plaćati stan, režije i hranu. Obavite razgovor i o tome hoćete li kupovati svoj stan ili kuću ako se odlučite za podstanarstvo.
  4. Jeste li spremni za zajednički život? Niti jedna strana ne smije tjerati, požurivati ili nabijati osjećaj krivnje partneru. Oboje morate biti spremni.

U kojoj god kombinaciji se nalazite, nikada nemojte žuriti. Za zajednički život uvijek ima vremena. Možda ćete se oko svega dogovoriti vrlo brzo, a možda će vam trebati više vremena. Razmislite bez žurbe i dobro se upoznajte. Ne postoji idealno vrijeme kada biste se trebali odlučiti na zajednički život. Svaki par stvara svoja pravila.

Autor: M.L., Foto: wavebreakmedia/Shutterstock