Što svaka žena treba učiniti prije začeća

par razgovara o začeću
Par razgovara o začeću, Foto: wavebreakmedia/Shutterstock

Prije no što se vi i partner odlučite na začeće trebali biste promisliti o vašoj vezi, suživotu i svemu onome što vas čeka u budućnosti. Prije začeća morate biti potpuno sigurni u svoju odluku i pružiti djetetu najbolju brigu i skrb. Sigurno ne želite napraviti još jedno dijete rastavljenih roditelja. Sjednite i dobro razmislite. To je itekako ozbiljna odluka.

Promisliti svoju odluku

Imati dijete je odgovornost za cijeli život. Postoje neka od pitanja čijim postavljanjem bi možda mogli doći do pravih odgovora. Neka od ključnih pitanja su:

  • Imate li oboje jednaku želju da postanete roditelji?
  • U slučaju postojanja religijskih razlika, jeste li razmišljali o tome kako će to utjecati na vaše dijete?
  • Znate li kako ćete postići ravnotežu između posla i obitelji?
  • Možete li biti roditelj djetetu s posebnim potrebama?
  • Imate li spremnu dadilju u slučaju da ponekad poželite izaći van.

Ugovoriti sastanak kod ginekologa

Razgovor s ginekologom ne bi smjelo izbjegavati. Naime upravo će vam on dati sve potrebne informacije koje se nadovezuju na prehranu djeteta, odnosno koje bi namirnice trebao konzumirati.

Povećati unos folne kiseline

Unatoč tome što vodite računa o zdravoj prehrani, postoji činjenica kako neke nutrijente možete unijeti tek preko nadomjestaka u obliku tableta. Tu se prije svega misli na 400 mg folne kiseline. Ako niste znali možete ju kupiti u obliku vitamina.

Izračunati plodne dane

Neke žene jednostavno prestaju koristiti kontracepciju i svejedno im je kada će zatrudniti. Neke puno razmišljaju i računaju dan ovulacije mjereći bazalnu temperaturu ili gledajući iscjedak. Bilježeći to dvoje nekoliko mjeseci može se doći do prilično točnog dana ovulacije.

Prestati koristiti kontracepciju

Prestati koristiti kondome je vrlo lagano. Prestati piti pilule može zahtjevati više planiranja. Ako je to slučaj pametno je završiti tu tablicu da se sprijeći nepravilno krvarenje. Može potrajati nekoliko mjeseci da se ciklus vrati u normalu, ali su žene plodne već prvi mjesec nakon prestanka uzimanja pilula.

Kad prestanete koristiti kontracepciju dobro je početi voditi menstrualni kalendar. To će pomoći da znate kad imate ovulaciju ili kad će ti biti termim porođaja.

Paziti na mentalno stanje i izbjegavati stres

Žene koje pate od depresije imaju duplo veću mogućnost da imaju problema sa neplodnošću od ostalih žena. Preporučuje se da sve žene, a pogotovo one koje u obitelji imaju depresiju odu kod stručnjaka radi pregleda prije nego zatrudne.

Ako imate simptome depresije (gubitak interesa ili zadovoljstva u stvarima koje ste voljeli, promjena u apetitu ili spavanju, gubitak energije, osjećaji beznađa i bezvrijednosti) potrebno je otići specijalistu zbog moguće terapije. Neke terapije neće onemogućavati začeće. Dobro je koristiti i antistresne tehnike.

Reći ne zabavama

Zbog dima cigarete, alkohola i droge koja se nudi. Pušenje i udisanje dima može dovesti do težeg začeća, spontanog pobačaja, preranog rođenja, i niže porođajne težine bebe. Preporuča se da trudnice uopće ne piju alkohol, a dobro je ne piti i kad se pokušavate ostati trudni.

Ne piti kofein

Kofein smanjuje sposobnost tijela da upije željezo (čega je potrebno u većim količinama u trudnoći) i povećava mogućnost mrtvorođenja. Dobro je smanjiti kavu, čaj i coca colu. Dobro je postepeno smanjiti uzimanje kofeina ili se prebaciti na proizvode sa smanjenim udjelom kofeina da ne dođe do jakih glavobolja.

Dovesti svoju težinu u normalu

Ako ste normalne težine vjerojatno ćete lakše zatrudniti. Ako nemate normalnu težinu, bilo da ste predebeli ili premršavi, probajte doći do normalne težine. Mršavite ili se debljajte postepeno, da bi se ta težina održala. Probajte zatrudniti tek kad se težina ustabili.

Jesti zdravu hranu

Još uvijek ne jedete za dvoje, ali bi već sad trebali početi jesti za trudnoću korisne nutriente tako da tijelo ne bi bilo još i zbog toga u šoku dok zatrudnite. Probajte dnevno jesti 5 obroka voća i povrća kao i dovoljno žitarica i hrane koja je bogata kalcijem (mlijeko, sokovi bogati kalcijem, jogurt).

Ako volite ribu kontrolirajte se. Iako je riba izvrstan izvor bjelančevina, određene vrste riba (sabljarka, morski pas, skuša, tuna) jer sadrže puno žive što može štetiti bebi. Preporuča se najviše dvaputa tjedno jesti bilo kakvu ribu.

Napraviti i slijediti plan vježbanja

Počnite vježbati i doći ćete do zdravog tijela koje je sposobno za trudnoću. Osim toga i vježbanje, tj. znojenje pomaže u oslobađanja od stresa koji može sprječavati začeće. Po Američkom institutu Sportske medicine zdravo vježbanje uključuje 20 – 60 min aerobica, šetnje ili vožnje bicikla, tri do pet puta tjedno. Čak i u trudnoći je dobro vježbati – tijelo ostaje u formi i lakše se oporavi od trudnoće i poroda.

Otići kod zubara

Oralna bakterijska infekcija može dovesti do do preranog poroda i niske porođajne težine bebe i to za čak 7 puta više. Promjene u hormonima prisutne u trudnoći mogu biti dobra baza za bolesti zubnog mesa – zubno meso postaje naotečeno, mekano i može krvariti. Posjet zubaru prije trudnoće smanjuje mogućnost poteškoća.

Upoznati se sa medicinskim korjenima

Dobra je ideja sa partnerom istražiti zdravstvenu povijest obitelji, i bliže i dalje. Najbitnija stvar za provjeriti je postoji li genetskih ili kromosomskih bolesti (kao Downov sindrom) ili poremećaj krvarenja. Bitno je doznati postoji li mentalna retardacija ili drugih zastoja u razvoju.

Izbjegavati infekciju

Izbjegavati sve infekcije, a pootovo one koje mogu naštetiti embriju. Dobro je izbjegavati neku hranu kao nepasterizirani mekani sir i druge mliječne proizvode, pakirani objed i delikatesna mesa, kao i sirova ili premalo kuhana riba i unutrašnje organe. Ti proizvodi sadrže opasnu bakteriju koja uzrokuje listeriju koja može uzrokvati pobačaj ili mrtvorođeno dijete.

Također treba izbjegavati nepasterizirani juice jer može sadržavati bakteriju kao salmonela ili E.coli. Sirova riba i pogotovo školjke mogu sadržavati štetne mikroorganizme.

Trebalo bi također prati ruke prije kuhanja i provjeriti je li hladnjak između 2 i 4ºC i zamrzivač oko -18ºC da se hrana ne pokvari.

Konačno, dobra je ideja prilikom vrtlarskih poslova koristiti rukavice. Toksoplazmoza se može dobiti prilikom čišćenja mačjeg pijeska pa je pametnije da to radi netko drugi.

Eliminirati opasnosti u okolišu

Neki poslovi mogu mogu biti opasni za vas i vaše dijete. Ako ste često izloženi kemikalijama ili radijaciji, morate pokušati to promjeniti prije začeća. Također, imajte na umu da neki proizvodi za čišćenje, pesticidi, otapalo ili pijenje vode iz starih cijevi može biti opasno. Pokušajte bar umanjiti takve opasnosti doma ili na poslu.

Riješiti manje zdravstvene probleme

Dobar dio zdravstvenih problema se u trudnoći intenzivira. Raspitajte se kod doktora o eventualnom cijepljenju protiv rubeole, potrebno je 3 mjeseca prije začeća da bi se stekao imunitet. Za  svaki slučaj, nemojte piti nikakve lijekove bez odobrenja liječnika jer možda ste u međuvremenu zatrudnjeli.

Od sada se liječite unaprijed, dakle borite se da ne obolite, pa ćete izbjegavati nepotrebne gužve i blizinu oboljelih. Ukoliko imate priliku obaviti sistematski pregled nemojte je propustiti.

Kupiti si nešto sexy

Stručnjaci kažu da sperma bolje napreduje ako se žena jako uzbudi prilikom odnosa. Drugi kažu da to ne stoji. U svakom slučaju ne može škoditi. Možete posegnuti i za svjećama, masažnim uljima. To može odkloniti osjećaj i da imate odnos samo zato da zatrudnite.

Napravite sve što bi htjeli, a ne možete u trudnoći ili s bebom

Kupajte se u vrućoj vodi, odite na tečaj jahanja ili rafting, rolajte se, spavajte na trbuhu i sve drugo što bi htjeli. Tko zna kad ćete ponovo imati prilike za to.

Ne vodite ljubav samo da zatrudnite

Mnogi parovi su u tolikom iščekivanju i planiranju djeteta, da se vođenje ljubavi svede samo na radnju da se zatrudni. Ako svo vrijeme razmišljate o začeću, računate, planirate i živcirate se vrijeme je da napravite pauzu. Pod stresom ni muški ni ženski organizam ne funkcionira normalno (ovulacija može izostati, kvaliteta i kvantiteta sjemenih stanica opada) i gubi se volja za vođenjem ljubavi.

Ako se malo uspori tempo rezultati će biti ohrabrujući. Nađite si neki hobi koji će vam odvratiti pogled od zaćeća na trenutak i opustiti vas. Ne zaboravite da je osmijeh jedan od najvećih lijekova pa pogledajte komediju, družite se sa zabavnim ljudima. Ako vam je teško i suze su dopuštene, nekad i to pomaže.

Upoznati se s porodom

Od djetinjstva su žene okružene mišlju da je porod najgore iskustvo koje žena može proći. Istraživanja su pokazala da dobar dio porođajnih boli dolazi iz psihe, straha pa je pametno da se upoznate sa samim sitemom i procesom rađanja jer se neke žene toliko boje samog poroda da fizički ne mogu zatrudniti.

Boli inače dolaze kao zaštita i znak da prestanete s onim što vam nanosi bol. Očito je da ne možete prestati s porodom što dovodi do toga da je strah taj koji ukazuje na opasnost i šalje mozgu signal da nešto nije u redu. Najbolji način da se predvlada strah/bol/napetost je vjera, vjera da će sve proći bez problema. Imajući to na umu pametno je pripremiti se što bolje i tako zaskočiti strah.

Foto: wavebreakmedia/Shutterstock