Što pomaže kod pelenskog osipa

mama i dijete

Mnoge buduće mame velik dio vremena razmišljaju o tome kako se brinuti za dijete kada se rodi i hoće li znati sve što treba. Postoji toliko pitanja koje budući roditelji postavljaju, a sve u nadi kako bi što prije dobili odgovore koji će im olakšati novonastalu situaciju.

Strah s kojim se suočavaju mlade mame nije nepoznanica, a on je sasvim prirodan i za očekivanje jer ipak se radi o velikoj promjeni u životu. Zbog toga je važno znati kome treba postaviti pitanje i uvijek računati na podršku najbližih prijatelja i članova obitelji.

Što kada se pojavi pelenski osip? Što pomaže kod pelenskog osipa? Dijete kada se rodi pa sve do trenutka dok ga ne naviknete na kahlicu nosi pelene, a koje mogu uzrokovati i pelenski osip.

Najbolje rješenje protiv osipa je skidanje pelena i često mijenjanje, a pomoći mogu i kreme koje će poslužiti kao zaštita za ovo nježno područje.

Kada ste skinuli pelenu važno je da ne stavite odmah drugu. Dijete se treba opustiti i malo odmoriti. Pričekajte barem 10 minuta i tek onda krenite stavljati drugu pelenu. U međuvremenu ga zaštitite ručnikom kako se ne bi prehladilo.

Primijetite li osip skinite pelenu i operite dječju guzu koju možete obrisati vlažnim maramicama, ali samo onima koje u sebi ne sadrže mirise i alkohol. Čini li vam se da bi brisanje bili previše bolno za dijete, isperite djetetovu stražnjicu samo s mlakom vodom i osušite uz pomoć meke taknine.

Nakon čišćenja i neposredno prije stavljanja nove pelene uzmite mast koja u sebi sadrži cinkov oksid. Uz pomoć nje će se stvoriti zaštita između djetetove kože te vlage zbog koje dolazi do nadraživanja kože.

Ako je osip tamnocrven važno je da odete kod liječnika koji će vam odmah propisati kremu s blagim steroidima. Nju je potrebno mazati na upaljena područja.

Priuštite svom djetetu što više sretnih trenutaka, a ako voli kupanje, upravo su kupke najbolje rješenje. One ne opuštaju samo odrasle nakon napornog dana, nego i djeci pružaju obilje veselja.

Autor: S.Š., Foto: Anatoliy Samara/Shutterstock