Što pomaže kod depresije

što pomaže kod depresije

Depresija je poremećaj koji se manifestira čestim osjećajima tuge, beznađa i potpunim gubitkom volje za sve ono što vas je prije veselilo. Razlozi mogu biti razni, a ako se ne otkrije na vrijeme može uzrokovati ozbiljne probleme. Ako znate što pomaže kod depresije prije ćete se izvući iz teške i naporne situacije.

Depresija je u mnogim slučajevima povezana sa stresom i zbog toga prvo treba razmisliti kako da se riješite stresa. Uz provjerene tehnike meditacije uz koje ćete se naučiti opustiti te zaboraviti na probleme, velike su šanse da ćete se ubrzo riješiti stresa i tako već na početku eliminirati jedan od glavnih uzročnika depresije.

Simptomi depresije su problemi s koncentracijom, gubitak zanimanja za aktivnosti koje su vas prije veselile, dugotrajan osjećaj tuge, samoprezir i nedostatak samopouzdanja. Depresija se može liječiti, ali je važno da se na vrijeme otkriju znakovi kako osoba ne još dublje potonula i tako sve više gubila volju za životom.

Kod depresije pomaže više toga, pa tako možete pokušati s određenim namirnicama koje dokazano djeluju i pomažu kada ste već neko vrijeme bezvoljni i pred sobom ne vidite cilj za koji se vrijedi boriti i radi kojeg vrijedi ustati ujutro.

Jedan od razloga pojave depresije je i nedostatak vitamina D. Potrebno je na svakodnevni jelovnik dodati neku od namirnica kao što su orašasti plodovi, banane, mliječni proizvodi i riba. Kako bi se što prije riješili depresivnog stanja i opet osjećali bolje poradite na pojačanom unosu D vitamina.

Jabuke su isto tako namirnice koja pomažu kod depresije. Zahvaljujući vitaminu B, fosforu i kaliju u organizmu će doći do sinteze glutaminske kiseline, odgovorne za normalan rad živčanih stanica. Uz jabuke i malo meda ubrzo ćete se osjećati bolje i s puno više energije za svakodnevne aktivnosti.

Ako ste depresivni dobro će doći malo vježbe, bilo da se radi o aerobicu ili možda laganim šetnjama. Uz dovoljno aktivnosti prije ćete se riješiti negativne energije i biti zadovoljniji izgledom te zdravljem.

Izbjegavajte neko vrijeme kavu i alkohol, a ako već ne možete onda smanjite ispijanje kave na samo jednu šalicu dnevno. Nastojte se okružiti pozitivnim ljudima uz koje ćete se bolje osjećati.

Autor: S.Š., Foto: RPM.Photo/Shutterstock