Što pokloniti mladencima

poklon za vjenčanje

Svaki put kada ste bili pozvani na vjenčanje u jednom ste se trenutku zapitali što ćete kupiti mladencima na čiju svadbu idete. To su uobičajene situacije koje se ponavljau i koje uvijek pred nas stavljaju pitanje kako proći što bezbolnije po naš novčanik, a da se mladenci tome vesele.

Situacija je danas pomalo drugačija budući da su cijene skočile u nebesa i svaki gost gleda kako bi zapravo pokrio svoju stolicu. Dakle u zadnje vrijeme je običaj davati kuverte s novcima, s tim da bi bilo dobro pitati budući bračni par koliko je stolica otprilike koštala.

Razgovori vezani uz financije nikada nisu bili ugodni, a pogotovo mladencima budući da na jedan suptilan način treba objasniti svima kako njima zapravo ne trebaju ručnici, mikrovalka, nego samo novci koji bi im pokrili velik dio troškova.

Problem leži u činjenici što mnogi uzvanici i to oni koji pripadaju starijoj generaciji gledaju na darivanje pomoću novca kao na nešto ružno i neprikladno. Njima jedino dolazi u obzir poklon koji će mladenci uvijek povezivati s njima.

Rješenje problema je da se postigne svojevrsni dogovor. Svi oni koji smatraju kako treba uzeti poklon, neka se odluče za sitnicu koju će mladenci imati kao uspomenu, a opet s druge strane neka im pomognu s malo novaca.

Iako sam čin nije nimalo romantičan, treba biti praktičan i razmišljati realno. Za razliku od Amerike gdje su običaji pomalo drugačiji i gdje se na samom početku sastavlja lista poklona od strane mladenaca, kod nas ne postoji dogovor nego se stvari uglavnom rješavaju stihijski.

Želite li pomoći budućem bračnom paru, a opet s druge strane ostaviti nešto po čemu će vas se sjećati nakon nekoliko godina, uzmite čestitku i napišite par posebnih stihova koji će ostati zapamćeni. Novac će biti samo dodatak, ali upravo će ti stihovi ostati vječni.

Kao rješenje nudi se i izrađivanje čestitki. Ako imate vremena i volje te malo smisla za kreativnost pokušajte nabaviti sav potreban materijal i sami napraviti čestitku iz snova. Vjerujte kako ćete ostati u sjećanju kao osoba koja je smislila najoriginalniju čestitku.

Autor: S.Š., Foto: Chris Hill/Shutterstock