Što jesti prije spavanja

spavanje

Prije odlaska na spavanje svi bi htjeli mirno i lako zaspati te se ujutro probuditi odmoreni i svježi. Da bi se uhvatili u koštac s dnevnim zadacima tijelu je potrebno dovoljno sna. No, to se često ne događa. Ponekad je glavni krivac hrana koji konzumiramo prije odlaska na spavanje.

Možda ste prekasno jeli ili se radilo o masnoj i previše začinjenoj hrani? Naučite kada i što jesti da bi vam san bio miran i da biste se odmorili.

Prije samog odlaska na spavanje dobro je popiti šalicu mlijeka. Bitno je da je ono toplo kako bi vas smirilo i ugrijalo. Mlijeko se često povezuje s djecom pa ga odrasli često zanemaruju. Osim što je jako hranjivo, mlijeko u sebi sadrži i bitnu esencijalnu kiselinu koja izgrađuje serotonin koji je svima znan kao hormon sreće. Upravo zato mlijeko će vam pomoći da se opustite i da lakše utonete u san.

Trešnje su voće kojeg možete svakodnevno konzumirati prije odlaska na spavanje. U ljetnim mjesecima koristite svježe, a u zimskom periodu posegnite za zaleđenim varijantama. Nesanica se jako uspješno liječi jedući samo trešnje. Trešnje su jedne od malobrojnih namirnica koje u sebi imaju tvar melatonin. Melatonin pomaže tijelu da održi ravnotežu između budnosti i spavanja. On će vaš bioritam držati pravilnim.

Banane su odličan izbor voća prije odlaska na spavanje, a u trgovinama ih možete naći tijekom cijele godine. One sadrže, između ostalog, velike količine magnezija. Magnezij je bitan za opuštanje mišića i na taj način će vam pomoći da lakše zaspite. Ova egzotična voćka ima učinak tablete za spavanje. Potiče mozak da izlučuje količine serotonina i melatonina koji će vam pomoći da lakše zaspite. Uz sve to, banane su i jako zasitne, tako da vam se neće dogoditi da vas uhvati glad prije odlaska na spavanje.

Žitarice od punog zrna smirit će živce i pomoći vam kod spavanja. Jedite cjelovite žitarice ječma, zobi, raži, pira, heljde, prosa i amaranta. Umočite ih u toplo mlijeko. One će vam pomoći i kod bolje koncentracije te su dobre za pamćenje.

Pripremite pored kreveta neku od ovih namirnica prije odlaska na spavanje i nesanica će nestati u tren oka. U isto vrijeme tijelo će dobiti hranjive sastojke potrebne za održavanje zdravlja i vitalnosti.

Autor: M.L., Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock