Što jesti nakon isteka roka

jaje i umak

Koliko puta vam se dogodilo da primijetite u hladnjaku hranu kojoj je istekao rok trajanja i bacite je u smeće iako ona dobro izgleda? Godišnje se baca jako velika količina hrane u svim kućanstvima. Rješavamo li se hrane bez razloga iako ona dobro izgleda i smije se upotrijebiti još neko vrijeme?

Obično nas strah zbog trovanja hranom tjera da bacamo u smeće namirnice sa samo jednim danom prelaska roka trajanja.

Što bez straha smijemo jesti i nakon što je istekao rok trajanja?

Jogurt

Namirnica koja je prošla mliječnu fermentaciju, što znači da daje dulje trajanje mlijeka. Može se koristiti najmanje desetak dana nakon isteka roka pa sve do čak i dva mjeseca ako ambalaža nije bila otvarana. Pripazite jedino na plijesan. Ako uočite i najmanju pojavu plijesni, odmah ga bacite. Ako je izgledom sve u redu, i miris i okus su nepromijenjeni, slobodno ga bez straha konzumirajte. Isto tako, jogurt možete i prije isteka roka spremiti u zamrzivač gdje može stajati i do tri mjeseca. Nakon što ga odmrznete, pojedite ga isti dan.

Jaja

Jaja bi trebali iskoristiti u roku od dvadesetak dana nakon isteka roka. Možete i testirati je li jaje pokvareno sa čašom vode. Ako ono potone, možete ga slobodno konzumirati. Međutim, ako pluta na površini nije dobro za jelo. Jaje se slobodno može staviti i u zamrzivač. Ali tada ga pohranite bez ljuske. U zamrzivaču će biti friško čak i do godine dana. Jaja nemojte držati u vratima hladnjaka već ih pohranite duboko u hladnijem dijelu.

Sladoled

Sladoled je namirnica s izrazito kratkim rokom trajanja. Razlog je vjerojatno taj što sadrži dosta masti koje sprječavaju da se on zaledi do kraja. Dosta brzo gubi svoj pravi okus pa ga nemojte kupovati u velikim količinama. Primijetite li da je potamnio ili da je postao kiseo, svakako ga bacite!

Rajčice

Povrće nije toliko deliktano koristiti nakon isteka roka. Osim što su rajčice dosta mekanije i njihova koža je naborana, neki tvrde da tada čak imaju i bolji okus. Možete ih jesti i do dva tjedna nakon isteka. Bacite ih ako primijetite pojavu plijesni ili miris alkohola.

Svi se mi vodimo po datumu roka trajanja na ambalaži i rješavamo se hrane kojoj je on istekao. To nam predstavlja zasigurno i velik trošak kada sve zajedno godišnje zbrojimo, a radi se i o velikoj šteti još uvijek iskoristive hrane. Prema istraživanju EU svaki građanin u Hrvatskoj godišnje baci u smeće do tisuću kuna. Provjerite ove namirnice prije nego što ih bacite, jer one se bez straha mogu konzumirati i puno dulje nego što je navedeno na ambalaži.

Autor: M.L., Foto: Sunny Forest/Shutterstock