Što je urinokultura

kod doktora

Koliko ste puta bili kod liječnika zbog tegoba u donjem dijelu na području mjehura? Najčešće se javlja kao peckanje prilikom mokrenja, zatim bol za vrijeme i nakon mokrenja, otežano mokrenje, učestala potreba za odlaskom na WC, a onda i bol u zdjelici i donjem dijelu leđa. Sve ovo simptomi su upale mjehura ili nekog drugog dijela mokraćnih puteva, a kako bi se mogao ustvrditi uzročnik bolesti, a time i tip lijeka, potrebno je obaviti urinokulturu.

Što je urinokultura? To je mikrobiološka pretraga kojom se nastoji utvrditi nalaze li se u vašoj mokraći određene bakterije, zbog čega imate tegobe s mokrenjem i bolove. Ona će liječniku dati sve potrebne informacije o vašoj bolesti, kako bi uz pomoć njih znao što dalje treba činiti. Mokraća zdravog čovjeka je sterilna i u njoj nema mikroorganizama, dok su kod osoba koje imaju upalu mokraćnog sustava bakterije prisutne i na temelju urinokulture može se dokazati njihova vrsta i težina infekcije.

Uzimanje mokraće za urinokulturu je pretraga na koju vas upućuje vaš liječnik opće prakse i to u situacijama kada bolove u donjem dijelu pored peckanja prati i povišena tjelesna temperatura. Na pretragu vas osim liječnika opće prakse može uputiti i urolog ili specijalist hitne medicine ili drugog odjela.

Ova je pretraga važna liječniku kako bi utvrdio o kojim se bakterijama radi i koji će antibiotik upotrijebiti kako bi ih uklonio. Ako se radi o jednostavnijoj upali, važno je samo utvrditi ima li bakterija i koliko, a ako je u pitanju kronična upala mjehura, vrlo je važno odrediti o kojim se bakterijama radi, zbog adekvatnog propisivanja lijeka, odnosno prave vrste antibiotika.

Uzimanje uzorka za urinokulturu kod odraslih osoba

Priprema za pretragu ne traži posebne procedure. Možete jesti i piti što želite, a jedino je važno doktora upozoriti ako ste unazad tri tjedna pili antibiotike. Najvažniji dio pripreme je ostaviti mokraću dovoljno dugo u mjehuru kako bi se u njoj mogle razviti bakterije. Zbog toga urin koji dajemo na testiranje mora biti koncentriran, odnosno mora biti u mjehuru minimalno 4 sata.

Upravo se iz tog razloga preporučuje uzeti prvi jutarnji urin, odnosno njegov srednji mlaz, pa njega dati na analizu. Za ovakav urin smo sigurni da sadrži dovoljno bakterija – ako ih uopće ima – i da će se one moći propisno analizirati. Ako mokraću ne dajete ujutru, pripazite da ne odlazite na WC najmanje četiri sata prije odavanja urina na analizu.

Uzrok se mora uzimati pod čistim uvjetima kako se ne bi kontaminirao. Prije uzimanja uzroka važno je temeljito oprati urogenitalno područje i anus, te se obrisati čistim ručnikom. Zatim pripremite sve ono što će vam trebati za uzimanje uzorka. Najčešće je to plastična čašica s poklopcem. Prije nego je otvorite, dobro operite ruke.

Uzmite posudu i otvorite je, pri tome pazeći da ni u kojem trenutku ne dodirujte unutrašnje stranice posude i poklopca. Pomokrite se u posudicu, pazeći da vam urin pri tome dodiruje što manje kože. Srednji mlaz dobit ćete tako da se najprije pomokrite četiri sekunde van posude, a zatim nastavite mokriti u posudu, bez prekidanja mlaza.

Uzmite od 5 do 10 mililitara urina, budući da je za analizu potreban najmanje jedan mililitar. Zatvorite posudu i dostavite je u laboratorij. Urin mora biti na analizi najviše dva sata otkako je prikupljen.

Uzorak mokraće morate ostaviti u nadležnoj ustanovi kao što je ambulanta gdje se nalazi laboratorij. Mokraću možete donijeti od kuće s tim da čašica u kojoj se ona nalazi mora biti sterilna. Pomokriti se možete i u ambulanti u čašicu koju vam oni daju. Samo u pojedinim slučajevima doktor uzima urinokulturu preko katetera.

Uzimanje uzorka za urinokulturu kod djece

Uzimanje uzroka za urinokulturu kod djece razlikuje se od onih kod odraslih. Pri tome mislimo na djecu koja još nose pelene i koju ne možemo natjerati da uriniraju kada mi to želimo. Postupak se u mnogočemu razlikuje, a razlikuje se i sredstvo prikupljanja. Naime, umjesto u sterilnu čašicu, urin se kod male djece prikuplja u posebnu sterilnu vrećicu za urin. One se mogu nabaviti u bilo kojoj ljekarni.

Kao i kod odraslih i kod djece prije uzimanja urina treba oprati urogenitalno područje i svu kožu oko njega. Koristite vodu i blagi sapun. Prije uzimanja urina nemojte dijete brisati ručnikom, a pogotovo ga nemojte mazati nikakvim kremama ni losionima. Prema uputi s vrećice, pričvrstite je za dijete, a zatim ga normalno obucite. Svako toliko provjerite je li dijete mokrilo.

Važno je pokupiti urin što ranije nakon djetetova mokrenja kako se uzorak ne bi zagrijavao na njegovom tijelu i kako sam ne bi predugo stajao, jer i taj urin trebate dostaviti u laboratorij naviše dva sata nakon što je prikupljen. Poželjno je prikupiti do 3 mililitra urina, jer je jedan potreban za analizu.

Nekoliko dana nakon ostavljanja uzorka, nalazi pretrage trebali bi biti gotovo. Nakon toga će ih liječnik opće medicine očitati i na temelju njih odrediti pravu vrstu liječenja. Uz propisane lijekove, možete uzimati i neke prirodne pripravke za ublažavanje simptoma upale mjehura, koji će ojačati stijenku mjehura, ipak, prije uzimanja bilo kojeg pripravka, posavjetujte se s liječnikom.

Autor: V.B., Foto: wavebreakmedia ltd/Shutterstock