Što je superhrana

konzumacija mrkve

Jeste li znali da zdrava i uravnotežena prehrana pomaže kontrolirati težinu? Postoji nekoliko namirnica koje biste morali jesti svakodnevno, a one se odnose na minimalno dva komada voća od kojih bi jedno moralo biti narančaste boje.

Svaka osoba bi morala pojesti dva komada povrća te veliku zdjelu zelenih listova. Pored toga bilo bi dobro da svakodnevno konzumirate raznoliku hranu iz tri glavne skupine namirnica poput mesa, ribe, kruha, krumpira i žitarica te mlijeka i mliječnih prerađevina.

Velik dio nas konzumira potrebnu količinu mesa i mliječnih proizvoda, ali bilo bi dobro i da svaka osoba obogati svoju prehranu dovoljnom količinom ne samo voća i povrća nego i žitarica te vlaknaste hrane.

Što je superhrana?To su sve one namirnice koje organizmu čovjeka pružaju potrebnu količinu minerala, vlakana i vitamina. Osim svježeg voća i povrća koje se isto nalazi na popisu superhrane, potrebno je konzumirati različite salate.

Avokado i cikla

Postoji popis namirnica na kojima se nalazi superhrana s kojom bi kvaliteta života svakog čovjeka morala biti na zadovoljavajućoj razini. Avokado je jedna od namirnica koju ne bi trebali izbjegavati, a koja sadrži zdrave masne kiseline te vitamine B1, B6 i E koji pomažu regulirati nisku razinu kolesterola.

Iako se radi o namirnici koju možete svrstati na popis superhrane, avokado je bogat kalorijama tako da pripazite na umjeren unos ove namirnice. Osim avokada tu je i cikla koja obiluje toliko potrebnom folnom kiselinom posebno važnom za trudnice i sve one žene koje namjeravaju postati majke.

Brokula i rajčica

Brokula je hranjiva i važna za svakog čovjeka jer sadrži vitamine A, C i E te folnu kiselinu i kalcij. Rajčica je odlična jer sadrži veliku količinu vitamina C te flavonoida. Pored toga rajčica je izvor antioksidansa likopena koji pomaže u liječenju srčanih bolesti.

Grejp i crni ribiz

Grejp je odličan jer se u samo pola grejpa nalazi dovoljna količina vitamina C. Crni ribiz pored prijeko potrebnog C vitamina sadrži i flavonoide te vitamin K koji pružaju pravu zaštitu tijelu.

Mrkva, šljive i brusnice

Mrkva je bogata karotenoidima koji pomažu zaštititi od raka. Šljive su dobre jer imaju mnogo vlakana, željeza, vitamina A i kalija. Brusnice se savjetuju ženama koje naginju infekcijama mokraćnog mjehura.

Sastavite popis superhrane i odaberite namirnice uz koje ćete se osjećati bolje i nakon kojih će određene tegobe postati samo prošlost. Ne zaboravite priušiti svom organizmu samo najbolje.

Autor: S.Š., Foto: Igor Borodin/Shutterstock