Što je Sonoma dijeta

orašasti plodovi

Jeste li čuli za Sonoma dijetu? Radi se o posebnom režimu prehrane koji je došao od doktorice Connie Guttersen, a naziv dobio prema posebnoj regiji u Kaliforniji u kojoj prevladava mediteranska klima. Po čemu je ova dijeta tako posebna?

Radi se o jednostavnoj dijeti koja se bazira na načelima mediteranskog načina kuhanja i ono najbolje, ne izbjegavate hranu koju volite nego samo uživate u određenim namirnicama u normalnim količinama. Kod Sonoma dijete nema brojanja kalorija.

Čuvena kalifronijska kuhinja koja ima povezanost s mediteranskom kuhinjom temelji se na namirnicama poput: orašastih plodova, maslinovog ulja, nemasnog mesa i ribe, cjelovitih žitarica, sjemenki te voća i povrća.

Dijeta se sastoji od tri faze.

1. FAZA

Prva faza se odnosi na prvih deset dana dijete. Tijekom ovog razdoblja svaka osoba se prvo mora riješiti loših navika, a to je konzumiranuje kalorične hrane. Dozvoljena je konzumacija morskih plodova, nemasnog mesa i maslinovog ulja.

Začini su dopušteni u neograničenim količinama, a trebalo bi pripaziti sa žitaricama, mliječnim proizvodima, orašastim plodovima te kavom i čajem. Radi se o namirnicama koje bi trebalo konzumirati u manjim količinama.

U prvoj fazi se ne jede voće i zato bi morali uzimati dodatke s vitaminima. Tijekom prvih deset dana osoba gubi između 1 i 2,5 kg.

2. FAZA

Druga faza je ujedno najvažnija faza dijete koja traje sve dok ne postignete željenu težinu. Gubitak kilograma je sporiji nego kod prve faze, ali je kontinuiraniji i sigurniji, pa se tako možete opustiti jer se izgubljeni kilogrami neće vratiti.

Tijekom druge faze je dopušteno konzumirati malo crne čokolade, med i slatkiše bez šećera. Možete se počastiti i s malo crnog vina.

3. FAZA

Na kraju slijedi faza održavanja, a koja počinje nakon što ste došli do željene težine. Tijekom ove faze dolazi do usvajanja zdravih navika prehrane kada se jede ne samo voće i povrće, dopušteni su i mali snackovi te deserti.

Dokazano je da vina imaju pozitivan učinak na kardiovaskularni sustav, pa bi bilo dobro piti vino u umjerenim količinama. Slijedite upute ove dijete i izgubite suvišne kilograme.

Foto: fotohunter/Shutterstock