Što je resveratrol

antioksidansi u hrani

Resveratrol je polifenol kojeg se prirodno može pronaći u koži crnog grožđa, šljivama, japanskom Troskotu, bobičastim plodovima, kikirikiju i drugim biljkama. Riječ je o prirodnom antioksidansu koji ima djelovanje na organizam na način da utječe na smanjenje agregacije crvenih krvnih zrnaca te utječe na fleksibilnost i prohodnost krvnih žila.

Prirodni antioksidans

Antioksidansi su važni za zdravlje svakog čovjeka budući da pomažu protiv negativnog utjecaja slobodnih radikala koji mogu dovesti do brojnih bolesti i bora.

Najbolji prirodni antioksidansi su:

  • Bobičasto voće – obiluju mineralima, vlaknima i vitaminima. Smanjuju rizik od raka te pomažu boljem radu mozga.
  • Brokula – pomaže u borbi protiv bolesti srca te smanjuje rizik od raka. Radi se o povrću koje sadrži veliku količinu C vitamina i kalcija.
  • Češnjak – pomaže ojačati imunitet, sprječava rak i zadržava mladolik izgled kože.
  • Rajčica – bogata antioksidansima, a zahvaljujući likopenu smatra se jednim od najboljih saveznika u borbi protiv bolesti.

Resveratrol je važan za zdravlje kardiovaskularnog sustava. Tvar koja je povezana s dobrim zdravljem je polifenol koji dolazi iz crnih vina i štiti grožđe od plijesni. Stvara se u većim količinama kada je vlažna godina jer tada više plijesni napada grožđe. Kada je godina sušna polifenol se stvara manje jer nema plijesni.

Ubraja se u jake antioksidanse jer ima bogate učinke za zdravlje, a najvažnija primjena je za zaštitu srca i krvnih žila. Ima i blago djelovanje na mozak, a dnevnim konzumiranjem antioksidansa se značajno smanjuje plak na mozgu koji je odgovoran za pojavu neuroloških bolesti.

Isto tako smanjuje znakove upalnih bolesti crijeva uključujući rektalno krvarenje i proljev, usporava grušanje krvi, blagotvoran je kod dijabetesa, sprječava kljenut srčanog mišića i sprječava stvaranje nakupina na krvnim žilama i mozgu.

Sličan je fitoestrogenima zbog čega se s obzirom da ima proestrogensko djelovanje ne preporučuje ženama koje konzumiraju oralna kontraceptivna sredstva, trudnicama, ženama koje žele zatrudnjeti i djeci do 18 godina.

Glavni učinci resveratrola su smanjenje kolesterola u krvi, inhibicija agregacije krvnih pločica, smanjenje lipida u krvi, sniženje krvnog tlaka i poboljšanje funkcije endotela krvnih žila.

Prilikom konzumacije ovog preparata nisu moguće ozbiljnije nuspojave, a u rijetkim slučajevima se mogu pojaviti blaže nuspojave poput svrbeža kože, proljeva i osipa.

Prilikom konzumiranja preparata treba obratiti pozornost kod istodobnog korištenja određenih lijekova koji bi s njim mogli stupiti u interakciju. Posebno je potrebno pripaziti kod ibuprofena, varfarina i acetilsalicilne kiseline jer mogu povećati rizik od krvarenja.

Resveratrol utječe na rezistenciju inzulina, oksidacijski stres i upale, a može i produžiti život jer oponaša efekt restrikcije kalorija. Istraživanja su pokazala kako djeluje na sprečavanje agregacije trombocita, a učinkovitost ovisi o promijenjenoj dozi.

Autor: A.Z., Foto: lola1960/Shutterstock