Što je refleksologija

sto je refleksologija

Ova se prirodna terapija zasniva na teoriji o postojanju pojedinih “refleksnih točaka” na šakama i stopalima koje odgovaraju pojedinim organima i drugim dijelovima tijela. Tvrdi se da pritisak na te refleksne točke izaziva mnoge djelotvorne učinke, pod čime se podrazumijevaju protok energije kroz tijelo, poboljšanje živčane funkcije i opskrbe tkiva krvlju, smanjivanje napetosti i poticanje organa u tijelu na ispravan rad.

Refleksologija se tisućljećima primjenjivala u zapadnoj Aziji, Japanu i Kini. U Egiptu, crteži iz Ankamahorova groba u Saqqari – poznatog kao Liječnikova grobnica – pokazuje da se ta terapija primjenjivala na stopalima i šakama. Ti prikazi potječu još iz 2330. pr. n. e.

Na Zapadu se refleksologija vezuje uz početak 20. st. i američkog liječnika Willama Fitzgerlda koji je opisao 10 komunikacijskih kanala što okomito vode kroz tijelo od stopala i šaka do mozga. Fitzgerald je otkrio da lice, glavu i vrat može anestezirati uz pomoć pritiska na prste, a Eunice Ingham, Fitzgeraldova sljedbenica, nastavila je njegovo djelo, primjenjujući refleksologiju na tisućama pari stopala i otkrivajući koji dijelovi na stopalu odgovaraju kojem organu u tijelu.

Danas je refleksologija jedan od najraširenijih oblika komplementarne medicine, premda njezina iscjeliteljska svojstva nisu znanstveno dokazana. Mnogi ljudi izvještavaju da im je koristila u vezi s mnoštvom svakodnevnih tegoba – od upale sinusa do sindroma nadraženog crijeva, od menstruacijskih tegoba do bolova u leđima – te vjeruje da ima snažan učinak na otklanjanje tjelesne napetosti.

Osoba nad kojom se postupak izvodi trebala bi sjesti na udoban stolac, a nogu na kojoj će stopalo tretirati osloni na stolac bez naslona ili na veliki jastuk. Za primjenu terapije, kleknite na pod ili sjednite na nisku klupicu ili stolac bez naslona. Radite na tabanu i svodu stopala te na postraničnim dijelovima služeći se palcem ili kažiprstom. Budući da je riječ o sićušnim refleksnim točkama, palac odnosno kažiprst pomičite polagano i pritišćite kontrolirano, ali duboko. Pokreti prstiju moraju nalikovati na gusjeničino puzanje.

Palac upotrebljavajte na tabanima i na postraničnim dijelovima stopala. Jednom rukom obuhvatite pacijentovo stopalo pa primijenite kontrolirani, duboki pritisak služeći se unutarnjom stranom palca na drugoj ruci. Lagano iskrivite palčani zglob pa palcem “šećite” prema naprijed, usput iskrivljujući i ispravljajući zglob.

Autor: S.G., Foto: Venus Angel/Shutterstock