Što je osteopatija

na masaži

Osteopatija traži uzrok problema u blokiranom dijelu tijela te ga bez lijekova oslobađa od napetosti. Osteopatija je savršeni način za rješavanje bolova u leđima i vratu, migrene, menstrualnih tegoba, itd. Ona ne može izliječiti rak, ali može poboljšati tjelesne funkcije kako bi se organizam lakše izliječio i olakšati bolove.

U ljudskom zdravlju i njegovom liječenju su sve više prisutne tehnike, tretmani i terapije koje ne tretiraju samo jedan dio tijela, nego cijelo tijelo kao cjelinu. Osteopatija je jedna od njih, a u Hrvatskoj je još relativno nepoznata. No svi koji su je isprobali kažu kako pomaže u ublažavanju svih bolova.

Osteopatija traži uzrok problema u blokiranom dijelu tijela, zbog oslobađanja napetosti u tkivu. Ona promatra tijelo kao cjelinu te traži uzrok funkcionalnog poremećaja, ne tretirajući samo simptome. To je zato što je najčešće uzrok teškoća daleko od mjesta gdje se zapravo javljaju simptomi.

Ova vrsta tehnike vodi računa o funkcionalnom jedinstvu, tj. ovisnosti jednog sustava o drugom, znajući da tijelo posjeduje moć izlječenja kada su sve njegove funkcije dovedene u sklad. Obavlja se ručno, tako da se finom palpacijom utvrđuje gdje se u tkivu nalaze blokade i napetosti koje su uzrok loše cirkulacije, boli, smanjenog kretanja i drugih tegoba.

Kada je uzrok otkriven preciznim tehnikama se ručno oslobađa napetost u tom dijelu tijela, zbog čega dolazi do smanjena boli, bolje cirkulacije krvi, boljeg funkioniranja organizma i poboljšanja pokretljivosti. Bol je samo znak da sa tijelom nešto nije u redu, a sam uzrok je važniji od simptoma.

Po cijelom svijetu postoje osteopati koji provode manualnu osteopatsku terapiju. Oni su radni terapeuti, fizioterapeuti i shiatsu maseri. No postoje čak i neki liječnici koji uz klasičnu medicinu provode i osteopatske manualne tehnike.

Osteopatijom čovjek može poboljšati kvalitetu života. Osteopat svojim tretmanom može pomoći tijelu da se izliječi te da se ponovo uspostavi normalno funkcioniranje. Osteopatski pristup tijelu je nježniji od primjerice kiropraktike i u tome osnovna razlika.

 Autor: A.Z., Foto: Maksim Shmeljov/Shutterstock