Što je menstruacija

bolne menstruacije

Menstruacija je prirodna pojava, koja kod većine žena zapravo ne uzrokuje nikakve smetnje. U prvim danima menstruacije može se javiti nadutost trbuha, glavobolja, lagano bolne i nabrekle grudi, zatvor stolice, umor i smetnje u mokrenju. Kod većine žena javljaju se i psihičke smetnje koje su praćene razdražljivošću, lošim raspoloženjem te pretjeranom osjetljivošću, što je česti uzrok svađa sa partnerom.

Manji broj žena za vrijeme menstruacije osjeća bolove u križima i donjem dijelu trbuha. Bolovi mogu biti slabi i potpuno nestati uzme li se tableta protiv bolova, zbog kojih je ponekad potrebna i liječnička intervencija. Žene koje imaju problema s jakom boli za vrijeme menstruacije, onesposobljene su za bilo kakav rad nekoliko dana koliko traje menstruacija.

Bol se najčešće javlja već nakon prve menstruacije, a može se javiti i nekoliko godina kasnije. Bolovi su grčeviti i javljaju se u donjem dijelu trbuha, te se mogu proširiti do križa, pa čak i do bedra. Uz bol se može javiti i mučnina i povraćanje. Bolovi se najčešće počinju javljati dan dva prije menstruacije, a prestaju onda kada prestaje krvarenje.

Ginekološki pregled potreban je što ranije, najbolje odmah nakon prve menstruacije. Bolne menstruacije najčešće su uzrokovane psihom te se bolovi javljaju kod jako osjetljivih osoba. No budući da se svaka menstruacija doživljava kao neugodna pojava, sasvim je razumljivo da će se pojačati bolovi. Do prestanka bolova uzrokovanih menstruacijom, najčešće dovode rođenje djeteta i sretan brak.

No, osim bolova na živčanoj bazi, bolna menstruacija može biti uzrokovana i drugim poremećajima u tijelu kao što su upale jajnika, nenormalnost u građi zdjelice, ciste na jajniku, upale maternice, upala zdjelice, te dobroćudnim i zloćudnim tumorom. Koji put je za to kriv i položaj, veličina i oblik maternice, te poremećaj u lučenju žlijezda, a popratna pojava mogu biti slabokrvnost i pothranjenost.

Liječenje bolne menstruacije može odrediti samo liječnik. Nekada je čak potreban i manji operacijski zahvat, dok su nekada dovoljni i savjeti psihoterapeuta. Bol se najčešće može ukloniti konzumacijom analgetika ili na donji dio trbuha možete staviti topli oblog. Ako ništa od toga ne pomaže, obratite se liječniku.

Autor: A.Z., Foto: stefanolunardi/Shutterstock