Što je mediteranska dijeta

jabuka žitarice i mlijeko

Vitko tijelo bez viška kilograma… Da i to je moguće uz promjenu određenih životnih navika koje su vas dosada sprječavale da se ponosite svojom siluetom. Spomenute navike se odnose na konzumaciju nezdravih namirnica i nedovoljnu količinu vježbanja.

Što su to nezdrave namirnice? To je sva ona hrana koja u sebi nema uopće ili u u jakoj maloj mjeri sve potrebne nutrijente, koji omogućuju normalno funkcioniranje svakog čovjeka, a odnose se na minerale, vitamine, vlakna i proteine. Svaki od njih ima svoju ulogu kod sprječavanja određenih bolesti i ublažavanja tegoba.

Pored toga što doprinose boljem životu oni su potrebni kako bi lakše smršavili. Između mnogih dijeta koje vam mogu pomoći, a koje uključuju vrijedne namirnice, vi ćete se odlučiti za onu koja odgovara najviše vašim potrebama. Mediteranska dijeta je još jedan način kako se možete riješiti kilograma koji su vam predstavljali teret.

Mediteranska dijeta je važna i neophodna jer se oslanja na sezonsko voće i povrće, a posebno je korisna za sve one koji žele očuvati zdravlje srca i krvnih žila. Ona se oslanja na kuhinju koja se smatra jednom od najzdravijih jer obuhvaća sve one namirnice, koje mogu doprinijeti boljem zdravlju kao što je maslinovo ulje.

Ovakav način prehrane je bogat svježim namirnicama voća i povrća koje se preporuča konzumirati pet puta na dan. Osim maslinovog ulja ne treba zaboraviti na ribu i morske plodove te zeleno povrće.

Mediteranski način prehrane dolazi u obliku piramide, pa se tako svi proizvodi od žitarica nalaze u bazi i jedu se u najvećoj količini. Nakon njih slijede namirnice poput ribe, morskih plodova, voće i povrće, orašasti plodovi, nemasno meso i mliječni proizvodi. Na samom vrhu se nalaze slastice i masnoće koje se jedu u najmanjoj količini.

Ukoliko želite smršaviti bilo bi dobro da pazite na količinu porcija, a ako konzumirate obroke pet puta na dan, neka oni budu obogaćeni svim potrebnim sastojcima. Hranite se zdravo i ne zaboravite se kretati.

Autor: S.Š., Foto: Lilyana Vynogradova/Shutterstock