Što je medicinska dijeta

kuhana jaja

Povrće, voće i mnoge druge namirnice… Koji je vaš odabir? Naginjete li više namirnicama koje obiluju vlaknima, proteinima, vitaminima ili mineralima? Što god odabrali nećete pogriješiti. A koju ćete dijetu odabrati? Postoji mnogo različitih načina prehrane.

Odabir ovisi o tome kojoj pr

hrani više naginjete i koliko ste jakog karaktera. Ako mislite da nećete moći izdržati tempo strožih dijeta, onda ne bi bilo dobro da s njima pokušavate. Za vas su umjerene dijete koje ne mijenjaju puno dosadašnje navike.

Jeste li čuli za medicinsku dijetu? To je dijeta koja omogućava gubitak do 5 kg u 5 dana ili 15 kg u 15 dana bez osjećaja slabosti, jer se cijelo vrijeme unose vitamini i minerali.

Medicinska dijeta se ponavlja tri puta u pet dana ili manje. Sve ovisi o tome koliko kilograma želite izgubiti. Želite li izgubiti više kilograma, važno je da nakon 15 dana napravite pauzu u trajanju od 15 dana.

Zašto ima naziv medicinska? Radi se o dijeti koja se primjenjuje kod srčanih bolesnika, a koji prije operacije moraju smršavjeti tako da ne izgube na svojoj snazi.

1. DAN

Za doručak treba pojesti 4 krekera, 1 naranču i popiti 1 šalicu čaja ili kave bez šećera. Ručak je vrijeme kada ćete pojesti pola šalice jogurta, 1 kuhano jaje i 1 naranču. Za večeru pojedite 2 kuhana jaja, 2 rajčice te 1 krastavac

2. DAN

Ujutro pojedite 4 krekera, 1 naranču i popijte 1 šalicu kave ili čaja bez šećera. Za ručak pojedite 1 kuhano jaje, pola šalice jogurta i 1 naranču. Navečer se počastite jednom narančom, jednom pljeskavicom, sa 4 krekera, jednom rajčicom te jednom šalicom kave ili čaja bez šećera.

3. DAN

Treći dan za doručak ponavljajte isto kao prvi i drugi dan. Za ručak treba pojesti 1 kuhano jaje, 1 naranču, 2 krastavca te bilo koji napitak bez šećera. Navečer pojedite 1 pljeskavicu, 4 krekera, 1 naranču te 1 šalicu čaja ili kave bez šećera.

4. DAN

Četvrti dan započnite isto kao i prethodne dane, a za ručak pojedite 1 rajčicu, 4 krekera i 125 g nemasnog sira. Za večeru pojedite 4 krekera, 1 pljeskavicu, 1 jabuku i 2 rajčice.

5. DAN

Peti dan za doručak pojedite isto kao i prethodne dane. Za središnji dio u danu odaberite 4 krekera, 1 rajčicu i 200 g kuhane piletine ili ribe. Navečer pojedite 1 kuhano jaje, 1 rajčicu i 500 g kuhanog povrća.

Svaki komad mesa koji pojedete možete začniti vegetom, a bilo bi dobro da ga pečete na teflonskoj tavi. Ako ne volite jesti svježe rajčice možete ih zamijeniti kuhanima. Sve namirnice jedite u zadanim količinama i nemojte preskakati obroke.

Foto: Africa Studio/Shutterstock