Što je ketogena dijeta

riba i šparoge

Brza dijeta, stroga dijeta, zdrava dijeta… Danas ih ima toliko da je ponekad jednostavno teško odlučiti se za jednu od njih. Odabir dijete ovisi o tome koliko kilograma želite izgubiti i na koji način. Između brojnih načina prehrane postoji i ketogena dijeta.

Radi se o posebnom režimu prehrane koji se pojavio 30-ih godina 20. stoljeća kada se koristio kod djece koja su imala epileptičke napadaje. Nakon pojave antikonvulzivnih lijekova, polako se odustajalo od dijete da bi opet našla svoje mjesto nekoliko godina kasnije.

Novija istraživanja su potvrdila kako velike skupine djece više ne reagiraju dobro na spomenute lijekove, pa je dijeta opet pronašla svoje mjesto ne samo među grupacijom koja se bavi vježbanjem nego i među djecom.

Danas je ona najviše prisutna među bodybuilderima koji su se odlučili za ketogenu dijetu jer je usmjerena na smanjenje masnog tkiva i najbolje prilagođena njihovom načinu prehrane. Iako su se pojavila brojna pitanja oko utjecaja dijete na zdravlje, očito je kako su svi oni koji su odlučili probati ketogenu dijetu imali najmanje masnog tkiva.

Dosadašnja istraživanja su pokazala kako je dijeta odličan način borbe protiv raznih oblika raka te Parkinsonove i Alzheimerove bolesti.

Što je zapravo ketogena dijeta? To je poseban program prehrane koji se bazira na niskom udjelu ugljikohidrata i visokom udjelu masti.

Na rak djeluje tako što izgladnjuje stanice raka i sprječava njihovo daljnje širenje. Način prehranje ovdje se oslanja na proces poznat kao ketoza. Organizam tada u sebi ima povišenu razinu ketona u krvi zbog čega dolazi do pretvaranja masti u ketone i masne kiseline.

Nakon samo 48 sati od početka dijete organizam počinje koristiti ketone kako bi što bolje iskoristio energiju koja je pohranjena u masnim stanicama. To znači da primarni izvor energije više nisu ugljikohidrati nego masne kiseline.

Ketogena dijeta se oslanja na namirnice koje u sebi skoro nemaju ugljikohidrata. Bilo bi dobro kada bi se vaš jelovnik sastojao od mesa poput piletine, govedine, svinjetine, šunke i slanine.

Svi ljubitelji ribe bit će i više nego zadovoljni, pa je tako dopušteno uživanje u konzumaciji tunjevine, skuše i lososa. Od začina možete koristiti papriku, sol, papar, senf i soju. Mlijeko i mliječni proizvodi su dozvoljeni kao i maslinovo te laneno ulje.

Primjer recepta

Uzmite 250 g mesa po izboru i narežite na tanke šnite, začinite ružmarinom, crvenom paprikom i soli te stavite peći na zagrijano ulje. Meso maknite kada dobije hrskavu koricu.

Ne treba zaboraviti na brokulu, šparoge, kupus, gljive i karfiol. Važno je da se pridržavate ovih uputa kako bi što prije imali željene rezultate. Ono što svi stručnjaci savjetuju je izbjegavavanje kruha. S dijetom nemojte započinjati prije konzultacija s liječnikom ili nutricionistom.

Autor: S.Š., Foto: Bochkarev Photography/Shutterstock