Što je hipnoza

što je hipnoza

Hipnoza oduševljava sve one koje zanima na koji način funkcionira ljudski um. Trans je stanje u kojem se um istovremeno nalazi na dva različita mjesta. Svaka osoba svakodnevno ulazi u stanje transa, te je to potpuno normalna pojava.

Nitko ne može biti hipnotiziran protiv svoje volje, no svatko tko želi može ući u stanje transa. Hipnozom se zaobilazi svjesni dio mozga, koji često stvara ograničenja i blokade.

Zato je hipnoza izvrsna za one koji žele direktnije komunicirati s podsvjesnim dijelom uma. Ukoliko se hipnoza koristi na pravi način, može biti moćno sredstvo za ostvarivanje napretka. Iskustva su pokazala da je pomogla izliječiti brojna stanja kojih se prije osoba nije mogla osloboditi, bilo zbog slabe volje ili nedostatka motivacije.

Hipnoza i njeno korištenje se baziraju na vještini kojom se osobu stavlja u stanje transa i tehniku djelovanja. Hipnoza ne predstavlja ni najmanju opasnost, te nisu zabilježeni nikakvi slučajevi u kojima je osoba bila natjerana da napravi nešto protiv svoje volje, ili da je osoba ostala u transu.

Hipnoza je zapravo vrsta uvjeravanja, te se temelji na indirektnoj, ali i direktnoj komunikaciji. U to spadaju mašta, metafora i zvukovi.

Na tim se principima zapravo baziraju zabavni sadržaji i oglasi, pa se potrošače pokušava uvjeriti da obrate pažnju na određeni sadržaj ili da kupe neki određeni proizvod.

Mnogi se pitaju je li hipnoza zapravo promijenjeno stanje svijesti, a kada se promatra svijest kao spektar stanja, od nesvjestice ili kome, pa sve do opreznog i budnog stanja, čovjek se svakodnevno kreće po toj crti.

Ljudi uživaju u raznim stvarima poput mirnoće tople sobe i adrenalina na vlakovima smrti. Što znači da je hipnoza micanje svijesti čovjeka prema spavanju, ali ne da čovjek zapravo i zaspi.

Ključni faktori hipnoze su odvajanje od svega što osobu pod hipnozom okružuje, te opuštanje tijela osobe. Zbog toga se hipnozu smatra promijenjenim stanjem svijesti.

Ako se osoba odluči na hipnozu, ne mora se ničega bojati, te se u potpunosti treba opustiti ukoliko želi da postupak hipnoze uspije te da se dođe do željenih rezultata. Hipnozu ne treba doživljavati kao spavanje nego jednu vrstu manipulacije sugestijom.

Autor: A.Z., Foto: wavebreakmedia ltd/Shutterstock