Što je fascijaterapija

masaža

Fascijaterapija je metoda blage i duboke masaže. Djeluje na fascije, ovojnice koje pokrivaju i povezuju sve anatomske elemente našeg tijela, mišiće, kosti, utrobu, živce. Po prirodi fascije su vrlo osjetljive na stres, bio on tjelesni ili duševni. Apsorbiraju sve traumatizme kako bi ih disperzirale, a zatim se opuštaju.

Primjerice, ozljede stvorene uganućem lokaliziraju se u fasciji mišića i stvaraju boli čak i nakon izlječenja. Ako se stres ili traumatizmi ponavljaju fascije se više ne opuštaju. Otuda zgrčenost koja može izazvati različite tegobe: bol, umor i loše osjećanje.

Masažama ili pritiscima točno na određenom mjestu praktičar oslobađa područja zgrčenosti kako bi sve fascije našle svoju prirodnu mobilnost i omogućile da energija slobodno cirkulira.

Fascijaterapija se posebno preporučuje ako patite od boli u mišićima i zglobovima. Disciplina se često uključuje u programe njege vrhunskih sportaša za liječenje uganuća, upale tetiva i ozljeda mišića.

Metodom se možete poslužiti i da biste ublažili migrene, sinusitis, probavne i dišne poremećaje te ako ste skloni alergijama, infekcijama, depresiji, umoru i hormonalnim poremećajima.

Fascijaterapija može donijeti pravo olakšanje trudnicama smirujući bol i fizičke tegobe te probleme s cirkulacijom i začepljenost. Primalje je primjenjuju u seansama pripreme za porođaj.

Pokazala se dosta učinkovitom u liječenju djece kod skolioze, problema sa spavanjem, prehranom ili za smirivanje, ako su osobe uznemirene, nestabilne ili hiperaktivne.

Ako imate tešku bolest, tretmani fascijaterapije ublažavaju bol. Postupak se primjenjuje zajedno sa lijekovima i drugim metodama. Kako izgleda tretman? Praktičar vas poziva da legnete odjeveni ili poluodjeveni na stol za masažu.  U tišini, laganim dodirom, počinje osluškivati vaše tijelo.

Otkriva zone napetosti i blokade u fascijama kako bi im pomalo vratio mobilnost i elastičnost. Kad se vaše tijelo oslobodi pod njegovim rukama, možete ponovo doživjeti zaboravljene emocije i misli. Ta su osvještenja potrebna za uspješnost tretmana isto koliko i kvaliteta dodira i empatija praktičara.

Tretman traje između pola sata i sat vremena i završava razgovorom što ste osjetili. Jedan ili dva tretmana rješavaju akutnu bol. Ako je bol kronična liječenje se mora produljiti redovitim tretmanima. Priuštite si tretman i uklonite sve tegobe koje su vam onemogućavale normalan život.

Autor: D.K., Foto: oliveromg/Shutterstock