Što je emocionalno prejedanje

prehrambene navike

U napetim i stresnim situacijama mnoge osobe posegnu za hranom kao utjehom, a neki jedu kako bi ublažili osjećaj usamljenosti ili kako bi razbili dosadu. Sve to označava emocionalno prejedanje koje ljude na kratko vrijeme štiti od negativnih osjećaja kojima su izloženi.

Ako vam se svaki put kada ste u teškoj situaciji pojavi slika velike kutije s bombonima i čokoladom, to znači da imate problem koji treba početi rješavati. Kontinuirano prejedanje može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Na temelju provedenih istraživanja pokazalo se da žene više naginju emcionalnom prejedanju nego muškarci.

Postoji nekoliko okidača koji mogu dovesti do emocionalnog prejedanja, a na prvom mjestu se nalazi stres. Zanimljivo je kako stres kod nekih osoba izaziva manji osjećaj gladi i manji unos hrane. Za sve ostale vrijedi da dok su pod stresom, posežu za hranom kako bi s njom uklonili nakupljene negativne emocije.

Osim stresa radi se o svakoj jačoj emociji zbog koje bi posegnuli za hranom kao jedinim izlazom. U teškim trenucima hrana je jedino što se nalazi pri ruci kako bi vam pomogla da odvratite pozornost od onoga što vas muči. Hrana kao i alkohol može stvoriti ovisnost zbog koje se osjećamo bolje, a koje se kasnije teško riješiti.

Spomenuti način razmišljanja ima svoju cijenu, a to je skupljanje kilograma. Do veće kilaže dolazi najviše zato što hrana za kojom posežete u teškim trenucima u sebi sadrži visoku razinu šećera i masti.

Najbolje si možete pomoći tako što ćete problem uočiti na vrijeme i priznati sami sebi kako je vrijeme za promjene. Važno je da se naučite nositi sa životnim problemima bez da jedete velike količine hrane od čega vam neće biti bolje.

Okrenite se zdravoj prehrani i aktivnostima. Namirnice koje u sebi imaju dovoljnu količinu proteina, voće i povrće te učestale šetnje po naselju ili odlazak na aerobic pomoći će vam da se oslobodite negativnih osjećaja.

Autor: S.Š., Foto: Lana K/Shutterstock