Što je detox dijeta

zdrave namirnice

Čišćenje ili detoksikacija organizma može se obaviti na nekoliko načina, a među sve popularnijima je detox dijeta. Radi se o posebnom režimu prehrane koji se oslanja na unos određenih namirnica uz pomoć kojih se iz organizma izbacuju svi štetni sastojci.

Ćišćenje organizma je potrebno zbog zdravlja i boljeg funkcioniranja organizma. Ono se može odraditi i uz pomoć tretmana kao što su odlasci u saunu, uz pomoć biljnih čajeva i detox dijete.

Detox dijeta je odličan način da pobijedite umor, razdražljivost i manjak energije. Problemi s kožom i noktima jedan su od pokazatelja zahvaljujući kojima možete znati kako je vrijeme za čišćenje organizma i izbacivanje svih štetnih sastojaka koji su se nakupili zbog nezdrave prehrane.

Stručnjaci su se složili kako se pozitivni učinci detoksikacije mogu osjetiti već nakon nekoliko dana. Započnite čišćenje promjenom prehrambenih navika, a najbolji način je detox dijeta.

Svaka promjena na bolje je dobrodošla, pa je zato važno da se potrudite i iz svoje prehrane izbacite sve nezdrave grickalice, suhomesnate proizvode, sve namirnice koje u sebi sadrže aditive, slatkiše, konzervirane i zamrznute proizvode te pohanu hranu.

Izbjegavajte margarin, crveno meso, kobasice, majnonezu, kiselo vrhnje te sve nezdrave navike kao što je pušenje i pretjerano konzumiranje alkohola. Važno je da smanjite unos soli i zaboravite na postojanje bijelog šećera te raznih namirnica od bijelog brašna.

Potrudite se i organizirajte si jelovnik tako što ćete ga obogatiti juhama od povrća, svježim voćem i ribom. Podijelite si dan na nekoliko obroka i svaki od njih ispunite raznovrsnim i zdravim namirnicama kao što je zdjela zelene salate ili kuhano bijelo meso.

Ne zaboravite piti puno vode, a osim toga i napitke koje ćete sami napraviti. Neka dio vaših navika postanu svježe iscijeđeni sokovi te čajevi od mente, kamilice i zeleni čaj. Prehranu obogatite namirnicama koje u sebi imaju vitamin A, vitamin E i vitamin C.

Autor: S.Š., Foto: Zoom Team/Shutterstock