Što bebe smiju piti

bočica za bebe

Osim mlijeka naravno, roditelji žele znati što njihova beba još smije piti u svojoj prvoj godini života, a da mu ne naškodi. Majčino mlijeko djetetu u prvih četiri do šesti mjeseci osigurava dovoljno tekućine i hrane. Upravo iz tih razloga bebi ne treba davati ostale tekućine.

Ipak, u nekim iznimnim slučajevima kao što su dosta topli dani, djetetu ostalu tekućinu i energiju mogu pružati adaptirana mlijeka koja su jača jer sadrže više minerala nego majčino mlijeka. Tada se može pojaviti žeđ kada djetetu treba pružiti bočicu sa svježom i čistom vodom, ali imajte na umu da to treba biti poslije obroka.

Kasnije, kada počnete s dohranom, djetetu postepeno pružajte piće, pogotovo nakon obroka kašice. Iako dijete i dalje pije mlijeko koje mu osigurava sve značajne sastojke, navikavanje na vodu će mu brže pomoći da je i prije počne piti.

Vodu iz slavine bi bilo najbolje kad biste je prokuhali do djetetovog 6. mjeseca života. Tim postupkom ćete ukloniti sve bakterije koje se možda nalaze u slavini. Uvijek djetetu ponudite samo hladniju vodu te ju ostavite da curi prije kako dijete ne bi pilo odmah prvi mlaz vode iz higijenskih razloga.

Mineralna voda bez mjehurića iz boce bit će vam od prave pomoći no pazite da ne pretjerate s njom jer je mineralnim vodama sastavni dio sol te tako dijete i dalje može biti žedno.

Vašem djetetu će prijati i voćni čaj koji nije zašećeren. Zato bi čajevi trebali biti što prirodniji te ne bi trebali napuhivati dijete.

Odlučite li se djetetu dati sok, neka bude razrijeđen te ga nemojte davati kao svakodnevni obrok iz razloga što bi to znatno moglo utjecat na djetetove zubiće. Voćne sokove izbjegavajte u širokom krugu jer su puni šećera te nikako nisu dobri za djetetovo zdravlje.

Autor: A.B., Foto: Dimitrios Rizopoulos/Shutterstock