Štetnost pušenja kod žena

savjeti za zene

Opće su poznati negativni učinci nikotina na cjelokupno zdravlje organizma, no važno je u žena osvijestiti koliko je pušenje štetno za organe za razmnožavanje te im pomoći da prestanu s time.

Nedavno su istraživanja pokazala da će žena koja puši dvadeset ili više cigareta na dan umrijeti prosječno sedam godina prije od žena koja ne puši. Pušenje će vam pomoći samo želite li izgubiti novac i zdravlje.

Pušenjem povećavate rizik od raka pluća i srčanih bolesti te smanjujete imunitet. Kemikalije i toksini iz cigaretnog dima mogu znatno smanjiti razinu estrogena, što može imati ozbiljne posljedice.

Jedna od posljedica toga može biti neplodnost. Dokazano je da sastojci cigaretnog dima smanjuju sposobnost stanica jajnika da stvaraju estrogen, a zbog toga su jajne stanice podložnije genetskim devijacijama. Jedna je od mogućih posljedica i prerana menopauza.

Pušenje ubrzava gubitak jajnih stanica u žena, smanjuje reproduktivne sposobnosti i vjerojatno ubrzava menopauzu. Pušenjem povećavate i rizik da ćete oboljeti od osteoporoze te od razvoja devijantnih promjena na stanicama grlića maternice.

Pušenje neizravno utječe i na postotak pobačaja. Svaki put kad u trudnoći udahnete cigaretni dim, svi toksini izravno odlaze u krvotok vašeg djeteta. Čak ako i ne pobacite, zbog pušenja u trudnoći vaša se beba može roditi s nedovoljnom težinom, a postoji i opasnost od deformacije fetusa. To je strašna vijest za vas, vašeg partnera i vašu nerođenu djecu. Ali ako ste pušač, ima još nade.

Istraživanja pokazuju da će se, prestanete li pušiti, rizik od pušačkih bolesti smanjivati svakim danom, tjednom, mjesecom ili godinom nepušenja. Iako nikad nećete moći nadoknaditi broj jajnih stanica koje su odumrle zbog nepušenja, vaše će nevjerojatno tijelo ojačati i nahraniti oštećene stanice pluća, srca i drugih organa.

Čim prestanete pušiti, to će se pozitivno odraziti na vaš krvotok i krvni tlak. Za deset godina opasnost od raka pluća smanjit će se na razinu opasnosti koja prijeti nepušačima, a rizik od srčanog udara bit će jednak riziku nepušača za 15 godina.

Najbolji način odvikavanja ovisi samo o tipu vaše ovisnosti i vašoj odlučnosti da prestanete. Pušite li kako biste smanjili tjelesnu težinu, pokušajte pušenje zamijeniti nečim što ima isti učinak. Primjerice grickajte celer. Zvuči smiješno, ali celer sadržava sve važne hranjive tvari, uključujući i vitamine C i K, te fonu kiselinu, ključnu za ženino reproduktivno zdravlje.

Kažu da najbolje rezultate kod kod prestanka pušenja postižu pušači koji se podvrgavaju hipnoterapiji. Akupunktura također može biti veoma učinkovita. Što god bilo, ne gubite volju i ne posustajte u namjeri da prestanete pušiti!

Autor: S.G., Foto: BestPhotoStu/Shutterstock