Štetnost kravljeg mlijeka

mlijeko i žitarice

Svi smo odrastali na mlijeku i mliječnim prerađevinama i mlijeko je jedna od glavnih namirnica u najranijoj čovjekovoj dobi. No, je li mlijeko zaista toliko zdravo? Mnogi stručnjaci sve više upozoravaju na štetne posljedice konzumiranja mlijeka i mliječnih proizvoda, pogotovo onih kupovnih prerađevina.

Rizik od raka prostate i jajnika

Muškarci koji konzumiraju više do dvije šalice mlijeka na dan imaju veći rizik za obolijevanje od raka prostate, dok je rizik kod onih koji su potpuno izbacili mlijeko i mliječne proizvode minimalan. Isto istraživanje je pokazalo da povećani unos mlijeka kod žena uzrokuje povećanje rizika od raka jajnika. Žene koje tijekom dana konzumiraju četiri ili više šalica mlijeka imaju skoro dvostruko više šanse za obolijevanje od raka od onih koje piju dvije i manje. Uzrok tomu je kao i kod problema s aknama u hormonima koji se nalaze u mlijeku, i to najviše onim sintetičkim hormonima koji se ubrizgavaju da bi krava davala više mlijeka.

Multipla skleroza

Znanstvo istraživanje iz devedesetih pokazalo je da su najčešće oboljeli od multiple skleroze bili oni iz onih država gdje se mlijeko konzumira u velikim količinama.

Visok udio kolesterola

Mlijeko obiluje kolesterolom i visoko zasićenim mastima. Prevelik unos mlijeka i mliječnih prerađevina povećava razinu lošeg kolesterola u krvi.

Akne

Mlijeko osim antibiotika obiluje hormonima. Uzrok tome je što krava da bi davala mlijeko mora biti trudna, a ti hormoni povećavaju razinu naših hormona što uzrokuje pojavu akni i prištića.

Alergije i antibiotici

Mlijeko je jedan od najvećih alergena na svijetu. Uzrok tomu može se pronaći u prevelikoj upotrebi antibiotika u proizvodnji mlijeka. Da bi krave bile zdrave i proizvodile mnogo mlijeka, često se zloupotrebljavaju antibiotici koje krava ispušta u mlijeko i onda to mlijeko mi konzumiramo.

Oštećenje kostiju

Za zdravlje kostiju treba nam kalcij i vitamin D, ali jednako tako prevelikim unosom mlijeka povećavamo si rizik za dobivanje osteoporoze. Problem s mlijekom je što sadrži popriličnu količinu proteina koji uzrokuju odvajanje kalcija od kosti, kažu nedavna znanstvena istraživanja.

Sve ovo ne znači da trebate izbaciti mlijeko iz hladnjaka, već da trebate kupovati što prirodnije mlijeko, izbjegavati mliječne prerađevine te ograničiti konzumaciju mlijeka na šalicu do dvije. Ako imate netoleranciju na mlijeko, alergije ili bubuljice možda je najbolje da ga izbacite i nadomjestite kalcij iz drugih izvora.

Autor: J.S., Foto: Sea Wave/Shutterstock