Štednja energije u kući

stednja energija

Rasipati energiju, znači rasipati novac, zato pogledajte savjete koje vam nudimo kako biste sačuvali svoj novčanik. Kada kuhate vodu u kuhalu, bilo za kavu ili čaj, napunite onoliko vode koliko vam treba za šalicu -dvije čaja. Nema smisla rasipati vodu, hladiti ju, bacati pa ponovo sipati novu.

Zapamtite će vam trošiti manje struje ako ćete ih puniti kockicama. Provjerite temperaturu vaših prostorija. ako su previše zagrijane smanjite temperaturu. Isto tako, ako neke prostorije ne koristite po zimi, nemojte ih niti grijati ili smanjite grijanje na minimum. Na taj način ćete troškove grijanja smanjiti barem deset do dvadeset posto.

Budete li stavljali posebnu foliju iza radijatora uštedjet ćete i do 15 posto troškova za grijanje. Nemojte držati velike zastore nabačene preko radijatora jer oni onemogućavaju pravilan protok topline, ona će ići prema prozorskim oknima, a neće grijati prostoriju.

Kako ne biste gubili previše topline, provjerite je li vaš kotao s toplom vodom dobro izoliran. Područja izolacije koja najčešće predvidimo su cijevi s toplom vodom koje spajaju bojlere sa slavinama. Ukolioko ih izolirate, voda će ostati duže topla, a vi ćete uštedjeti novac.

Radije se češće tuširajte nego da stalno punite kadu što iziskuje puno vode i veće troškove (četvero se ljudi može otuširati u istoj količini vode koja je potrebna samo jednoj osobi da se okupa u kadi). Kupanje u kadi si priuštite s vremena na vrijeme i to bi bilo najbolje da napravite s partnerom! :)

Provjerite jesu  li cijevi ispod  dasaka na podu kroz koje prolazi topla voda dobro izolirane, te poduzmite nešto ako nisu.

Budete li na tavanu postavljali toplinsku izolaciju, nemojte odmah otvarati izolacijske vreće jer se energija počne strahovito širiti. Napravite to kada dođete na tavan netom prije postavljanja.

Za noge su toplije pločice od pluta nego one od vinila. Lako se postavljaju, a mogu se i fugirati te se na taj način lakše čiste (nemojte fugirati plutene pločice u kupaoni jer jer one jako upijaju vodene pare)

Autor: S. G., Foto: Chones/Shutterstock