Stari Grad na Hvaru

luka u starom gradu
Luka u Starom Gradu, Foto: Alex Proimos/Wikimedia

Otok Hvar naš je najpoznatiji otok i jedan od popularnijih gdje se okupljaju turisti iz svih krajeva svijeta. Taj nasunčaniji otok privlači svojim ljepotama koje se nalaze na cijelom otoku poput plaža, prirode koja ih okružuje, bogate povijesti i tradicije te brojnih znamenitosti. Stari Grad na Hvaru najstariji je poznati grad u Hrvatskoj osnovan još daleke 384. godine prije Krista.

U 17. i 18. stoljeću u gradu je izgrađen velik broj baroknih zgrada i crkava što je obilježilo njegov današnji izgled. Dolazak u grad ne može proći bez prolaska preko središnjeg mjesta u gradu. Trg Sv. Stjepana krasna je lokacija gdje možete osjetiti duh nekadašnjih vremena.

Na trgu se nalazi Crkva Sv. Stjepana iz 17. stoljeća s velikim kamenim blokovima iz antičkih gradskih zidina. Srednja ulica nekada je značila važnu lokaciju u gradu te glavno gospodarsko i trgovačko središte. Iza visokih zidova uz ulicu nalaze se prekrasni vrtovi.

Riva je kao stvorena za uživanje u ukusnoj kavi i zanimljivom ozračju s pogledom na more. Gdje ćete ljepši način za pozdraviti jutro od caffe barova smještenih na samoj rivi. Atmosfera kakva se samo može poželjeti.

Prije odlaska na plažu navratite do tržnice i nabavite domaće voće i povrće po pristojnim cijenama, što pomalo i čudi jer je poznato kako su otoci daleko ispred svih kada su u pitanju cijene namirnica.

Ah došao je i taj trenutak za plažu. Otok Hvar je poznat po svojim šljunčanim plažama, a prednost Starog Grada je što ih nudi u samom središtu. Kada je dobiveno zeleno svjetlo da se trajektna luka premjesti iz gradske luke, more je postalo čišće i pojavili su se ježevi. Oprez prilikom ulaska u plićak.

Posebno su popularne šljunčane uvalice posebno pogodne za djecu. Iznad plaže nalazi se šetnica uz gustu borovu šumu koja vodi sve do središta grada. Okoliš je uredan i na svakom koraku nalaze se kante za smeće.

Večer u gradu posebno je lijepa uz razne fešte i ljetne festivale. Ne propustite priliku probati neki od specijaliteta u restoranima i konobama.

Autor: S.Š. Foto: Alex Proimos/Wikimedia