Starenje i kojom hranom ga usporiti

Njega u kasniji dobi, Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock

Iako se smatra da geni mogu odigrati ključnu ulogu u procesu starenja, važan faktor je i hrana koju unosimo u organizam. Hrana pruža gorivo tijelu i oblikuje ga, stoga s pravom možemo reći da smo zapravo ono što jedemo. Nitko se ne može izboriti protiv prirodnog procesa starenja, ali dokazano je da ga možemo odgoditi ili usporiti pravilnom prehranom i namirnicama koje su bogate antioksidansima. Neka vam kreme budu u drugom planu, jer prehrana je ključ mladolikog izgleda. Pobijedite godine tako što ćete u vaš jelovnik ubaciti sljedeće namirnice.

Hrana protiv starenja

Maslinovo ulje

Neka se cijela vaša kuhinja bazira na kuhanju maslinovim uljem. Ono sadrži polifenole te mononezasićene masne kiseline koji pomažu u obnavljanju ćelija. Možete ga koristiti u raznim salatama te uz priloge ili glavna jela kao što su riba i piletina.

Jogurt

Kalcij jača kosti, a u jogurtu se nalazi bogatstvo ovog vrijednog minerala. Jogurt se sastoji od probiotičkih bakterija koje pomažu u održavanju zdrave probave.

Riba

Da biste zadovoljili unos proteina, bazirajte prehranu na unosu ribe. Sve vrste riba bogate su omega-3 masnim kiselinama koje čuvaju zdravlje srca i krvnih žila. Neka riba bude dva do tri puta tjedno na vašem jelovniku, a svakako u obroke uključite losos. Losos se smatra najvrjednijom namirnicom prepunom potrebnih vitamina i minerala koji usporavaju starenje.

Tamna čokolada

Tamna čokolada obiluje flavonoidima, bitnim antioksidansima koji održavaju zdravlje srca i čuvaju mladolik izgled.

Orašasti plodovi

Sve vrste orašastih plodova odličan su izvor mononezasićenih masnih kiselina te su glavni izvor minerala. Pripazite jedino na njihovu količinu, budući da su jako kalorični. Dovoljna je šaka orašida na dan.

Crno vino

Tamna vina su poželjna u prehrani jer štite krvne žile te sprječavaju bolesti srca i krvnih žila. Njihovi antioksidansi pomažu u održavanju ljepote i zdravlja kože. No, jedino ako se zadržite na čaši vina prije ručka.

Bobičasto voće

Bobičasto voće snažan je izvor minerala i vitamina i s njim ne možete pogriješiti. Koje god bobičasto voće odabrali, postoje mnogi načini da ga ubacite u prehranu. Birajte ono sezonsko i svježe te ga ubacite u zobenu kašu za doručak ili pripremite osvježavajuću voćnu salatu za međuobrok.

Špinat

Špinat je dobar za zdravlje jer sadrži visok postotak brojnih vitamina i minerala. Između ostalog, bogat je i beta karotenom koji pomaže u održavanju zdravlje kože i očiju.

Kelj

Iako postoje oni koji ga ne vole i izbjegavaju, kelj je ustvari visoko vrijedna i zdrava namirnica koja je potrebna na vašem jelovniku. Bogat je sastojcima koji usporavaju starenje i utječu na mladolik i vitalan izgled.

Lubenica

Ne postoji onaj tko ne voli lubenicu. Kada nastupe topli ljetni dani, jedite je što više možete. Ovo slatko povrće, koji mnogi zbog svoje slatkoće svrstavaju u voćke, bogatom je luteinom i vitaminom C koji štiti stanice od starenja.

Žitarice

Žitarice spadaju pod složene ugljikohidrate i kao takve potrebne su našem tijelu. Utječu na pravilno lučenje inzulina te su bogat izvor selena koji pomaže u održavanju elastičnosti kože.

Grah

U danima kada ne želite na svom jelovniku meso ili ribu, u obrok uvrstite grah koji je bogat biljnim proteinima. Osim toga, prepun je antioksidansa koji štite stanice od stresa i tako usporavaju starenje kože.

Osnovno pravilo prehrane protiv starenje je da se izbjegava masna hrana i hrana bogata jednostavnim ugljikohidratima. Ubacite u prehranu više voća i povrća te grahorica i žitarica, jer oni su vaši saveznici ljepote koji pomažu zaustaviti starenje.

Autor: M.L., Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock