Srednjovjekovno naselje Beram

Crkva u Beramu, Foto: Zeljko/Wikimedia

Beram je još jedno naselje u Istri koje vrvi povijesnim tragovima prethodnih civilizacija. Razvio se na mjestu prapovijesne ilirske gradine, čuvene nekropole koju je otkopao A. Amoroso. Dakle kao što se može vidjeti iz priloženog još jedno mjesto prepuno znamenitosti.

Beram se smjestio na nadmorskoj visini od 325 metara. Možemo slobodno reći kako se cijelo naselje podijelilo na dva dijela. Stariji dio naselja smjestio se upravo na toj uzvisini dok se noviji dio naselja razvio na plodnom području ispod same gradine koju smo ranije spomenuli.

Pogledamo li malo kroz povijest možemo primjetiti kako je velik dio razdoblja trpio stradanja između velikih ratova, a ponajviše za vrijeme poznate mletačke okupacije te za vrijeme rata kada je napadala Cambraiska liga pod vodstvom čuvenog cara Maksimilijana.

Do velike obnove naselja dolazi nakon velikog naleta stanovništva za vrijeme prebjega s teritorija pod osmanskom okupacijom, kada se naselilo jako puno hrvatskih obitelji. Iako je opet trpio za vrijeme Uskočkih ratova, možemo slobodno reći da je krenuo prema stabilizaciji.

Beram kao srednjovjekovno naselje nekada je bilo opasano zidinama. U sklopu tog naselja niknulo je nekoliko građevina. Crkva sv. Martina jedna je od njih, a početkom 19. stoljeća došlo je do njezina proširenja još jednim brodom.

Nikako ne smijemo izostaviti crkvu sv. Marije na Škrilinah koja se smjestila u blizini groblja. Radi se o gotičkoj građevini čije svetište je iste širine kao i lađa. Pogledamo li malo unutrašnjost crkve možemo primjetiti da je zaista bogato oslikana.

Unutra se mogu naći slike iz kasnogotičkog razdoblja s prizorima  iz Marijina i Isusova života. Čuveni autor tih djela poznati je majstor Vincent iz Kastva. Najveću kompoziciju predstavlja “Poklonstvo triju kraljeva” gdje možete vidjeti mnoštvo likova u svom svečanom ruhu.

Upravo se te freske smatraju jednim od najvrijednijih radova istarske srednjovjekovne umjetnosti, stoga ako imate vremena samo izvolite.

Autor: S.Š.  Foto: Zeljko/Wikimedia