Srednja Dalmacija – od rijeke Krke do Makarske

Brela
Brela, Foto: ahenobarbus/Flickr

Dalmacija kao jedna od najstarijih regija može se podijeliti na više područja; sjevernu, srednju i naravno južnu Dalmaciju. Svaki do tih područja nudi svoje ljepote kojim privlači velik broj turista. Srednja Dalmacija obuhvaća obalno podučje od rijeke Krke na sjeveru do Makarske rivijere na jugu. Obuhvaća područje krša u kojem skoro da nema tekućih voda, osim naravno rijeke Cetine koja se probija kroz kanjon do Omiša na moru.

Ovaj dio obale uključuje velik broj atraktivnih mjesta koji svake godine imaju sve više turista, a tu svakako treba ubrojiti Split, Omiš, Makarsku. Radi se o području u kojem prevladava sredozemna klima sa suhim i vrućim ljetima, te blagim i kišnim zimama, što svakako pogoduje eksploziji turizma.

Srednja Dalmacija obuhvaća područje koje obiluje sadržajima, bilo onima koji se odnose na prekrasne plaže duž obale, ali naravno i na otocima (ne smijemo zaboraviti Zlatni rat), zatim bogata gastronomska ponuda sa domaćim specijalitetima vrhunskih kuhara i naravno znamenitosti od kojih treba izdvojiti grad Split koji obiluje kulturno – povijesnim znamenitostima i jednostavno nema dovoljno sati u danu da se upiju sve ljepote ovog kraja.

Srednja Dalmacija svakako je najpoznatija po velikom broju otoka od kojih su neki među najpopularnijima, a tu treba ubrojiti Šoltu kao miran i povučen otok. Zatim Brač kao najveći srednjodalmatinski otok sa poznatim turističkim odredištima: Bol, Supetar, Milna. Otok Hvar je popularno turističko odredište sa mjestima kao što su Hvar, Stari grad, Jelsa, Vrbovska i Sućuraj. Naravno tu treba još ubrojiti Vis, otok Biševo sa popularnom Modrom špiljom, Čiovo, Drvenik Mali i Veliki i otok Jabuku.

Pored prekrasnih otoka, ovaj dio Dalmacije nudi veličanstvenu okolicu koja gravitira prema Makarskoj. Makarska rivijera prema mišljenju puno ispitanih spada među najljepše dijelove Hrvatske, gdje se jednostavno ne može izdvojit mjesto koje prednjači svojim ljepotama, a tu slobodno možemo ubrojiti Brele, Tučepe, Bašku vodu i mnoga druga.

Za sve ljubitelje prirode treba spomenuti Park prirode Biokovo. Nećete požaliti posjet ovom atraktivnom mjestu.

Autor: S.Š. Foto: ahenobarbus/Flickr