Spremanje voća i povrća za zimu

svježe povrće

Jedan od najpoželjnijih načina spremanja jela je kuhanje na pari. Radi se o metodi kuhanja nakon koje hrana zadržava sve potrebne hranjive sastojke. Radi se o jednostavnom postupku prilikom kojeg se štedi energija i čuvaju neophodni nutrijenti, a odlično je kao spremanje voća i povrća za zimu.

Kuhanje na pari odlično je za sve one koji paze na unos kalorija budući da se ne moraju dodavati masnoće ni ulje. Spomenut način kuhanja može se iskoristiti i za zimnicu.

Kuhanje na pari može se objasniti u nekoliko koraka. Prva na redu je sterilizacija na temperaturi od 100 stupnjeva, a povrće i voće koje se sprema na ovaj način, treba biti savršeno, ne previše zrelo, zdravo i upotrijebljeno odmah nakon branja.

Prilikom kuhanja potrebno je pripaziti na higijenu pa pregača treba biti čista, a ruke oprane. Ukoliko se radi o kuhanju i spremanju voća i povrća u staklenke, one moraju biti oprane i sterilizirane prije toga. Poklopci prije upotrebe trebaju biti uronjeni u vruću vodu, a nakon toga stavljeni na sušenje.

Povrće treba očistiti i staviti u sterilizirane staklenke. Nakon što je povrće složeno u staklenke, treba preliti posoljenom vodom, prethodno prokuhanom i ohlađenom. Ako se radi o voću, voće u staklenci možete preliti uz pomoć slatkog sirupa. Važno je da u staklenci ostane 1 cm prostora u kojem se ne nalazi tekućina ni voće te povrće. Nakon punjenja staklenke je potrebno odmah zatvoriti.

Nakon toga slijedi postupak sterilizacije. Za taj postupak je potrebna velika posuda s dvostrukim dnom, a može pomoći i lonac za kuhanje rublja. Na dno lonca ide novinski papir kako staklenke ne bi stajale na dnu. U lonac ulijevate toliko vode da staklenka budu do 2/3 u vodi.

Treba pripaziti da ne bude previše vode kako se ona ne bi prelijevala preko staklenke. Kada ste ih stavili u lonac, ne zaboravite ga zatvoriti. Slijedi kuhanje na jakoj vatri.

Vrijeme kuhanja računa se od trenutka kada voda zavrije, a ovisi o tome kuha li se voće ili povrće. Nakon što je završen proces kuhanja, lonac ostaviti pokrivenog kako bi se ohladio. Slijedi vađenje staklenki i pokrivanje krpom kako bi se u potpunosti ohladile.

Skuhano voće i povrće drži se na suhom mjestu, a povremeno voće i povrće pregledavati kako bi odmah počeli s trošenjem ukoliko su se namirnice počele kvariti.

Foto: Kasia Bialasiewicz/Shutterstock