Spontani pobačaj

Beba na ultrazvuku, Foto: Alex Mit/Shutterstock

Svaki prekid trudnoće do dvadesetog tjedna smatra se pobačajem (abortusom). Do konca trećeg mjeseca to je rani, a poslije tog vremena kasni pobačaj. Ako žena pobaci nehotice dva ili više puta, to je habitualni abortus.

Znaci prijetećeg pobačaja u prvom su redu krvarenje iz trudne maternice, koje se javlja najprije kao krv u tragu, crvene ili smeđaste boje, bez bola. Već je to upozorenje koje valja ozbiljno shvatiti i obratiti se liječniku. Kadikad se javi i bol u križima, a zatim i u donjem trbuhu, poput grčevitih stezanja.

Pobačaj u toku javlja se sve jačim bolovima koji postaju sve češći, i u rodnici nalazimo dijelove ploda, odnosno jajašca, obično sa dosta krvi tekuće i u ugrušcima, a i s posteljicom . Pobačaj teče kao porođaj u malome. O potpunom pobačaju govorimo kad maternica izbaci čitav plod, sposteljicom. Nepotpuni pobačaj naziva se onda kad u maternici zaostaju pojedin i dijelovi ploda ili posteljice, pa je nužno maternicu temeljito očistiti.

Odumrli plod se javlja zbog nepoznatog uzorka  dosta često (jednom na deset ili više trudnoća ). U ovom i sličnim slučajima zametak u začetku »zahiri« i prestane se pravilno razvijati, kao i dijelovi posteljice kod grozdaste potajnice (Mola hydatidosa). Kad plod odumre maternica prestaje rasti, smrt ploda dijagnosticira se negativnim urin-testom trudnice, kao i pretragom ultra-zvukom.

Spontanom pobačaju nekad je najčešći uzrok bio sifilis, danas je to rijetkost u nas. Mnogo češći uzrok je slabost , insuficijencija ušća maternice da zadrži trudnoću, kao i neke bolesti koje prelaze od domaćih životinja na čovjeka. To su tzv. »zoonoze« (toksoplazmoza, bruceloza, listerijoza i citomegalija) . Kadšto je uzrok pobačaja slabo lučenje jajnika ili funkcionalna nesposobnost posteljice, pa nema dovoljno hormona koji štite trudnoću i utječu na pravilni razvitak ploda. Prirodni je fenomen kad maternica sama spontano izbacuje plod, koji ima neku grešku i nepravilnost razvitka.

Foto: Alex Mit/Shutterstock