Spolni odnosi u menopauzi

slab spolni nagon

Pad razine hormona u menopauzi ima brojne posljedice, no mnoge žene i ne misle o njima. Jedna je od njih i slabljenje libida ili spolnog nagona.

Zbog promjenjive razine hormona, u menopauzi žene gube želju za spolnim odnosom. No hormoni nisu jedini uzrok tomu. Osim njih na smanjenje spolnog nagona utječu i umor, stres, bolest, problemi u odnosima s partnerom, loša prehrana, previše alkohola, negativna percepcija vlastitog tijela i neke bolesti.

Srećom, na neke od tih faktora možete znatno utjecati. Usto je dobra zamisao svjesno se potruditi da spolni život smatrate prioritetom.

Nagle promjene razine hormona mogu uzrokovati i sušenje sluzi u rodnici, što znači da se smanjuje vlaženje i stanjuje tkivo rodnice, a to uzrokuje bol tijekom spolnog odnosa. Usto, promjene razine hormona mogu smanjiti i dotok krvi do grudi, što ih čini manje osjetljivima na dodir i smanjuje spolno uzbuđenje.

Često se smatra kako je gubitak zanimanja za spolne odnose tijekom menopauze rezultat postupna smanjenja razine hormona estrogena. No to nije uvijek tako. Tijelo proizvodi i muške hormone, a u menopauzi razina testosterona koji proizvode jajnici pada, što smanjuje spolni nagon.

Ako ste pod stresom, nadbubrežne žlijezde radit će više nego inače i proizvoditi hormone stresa nauštrb androgena. To će još više smanjiti vaš spolni nagon, što je razlog više da pokušate smanjiti razinu stresa i odvojite vremena za opuštanje u razdoblju prije menopauze.

No muški hormoni mogu imati i suprotni učinak. U nekih žena zbog smanjenja estrogena u tijelu počinje dominirati testosteron pa se njihov spolni nagon povećava umjesto da se smanji. Također je moguće da vam se spolni nagon poveća jer vam je teret trudnoće skinut s leđa. Sad spolni odnosi mogu biti bezbrižni i bez kontracepcije.

Prestanite pušiti i piti alkohol jer to dokazano smanjuje spolni nagon. Vježbanje će vam popraviti raspoloženje i percepciju vlastitog tijela, a vježbe mišića donjeg dijela zdjelice popravit će tonus mišića.

Odvojite vrijeme za vezu. Problemi u vezi uzrokuju probleme u spolnom životu. osjećate li da vas partner en sluša i ne poštuje, prirodno je da se vaše zanimanje za spolne odnose smanjuje. Ako je vaš problem toliki da ga ne možete sami riješiti, zatražite savjet u bračnom savjetovalištu.

Ne podcjenjujte važnost dodira koji nema veze sa spolnim odnosom. Zagrljaji su ključni za fizičko i emotivno zdravlje.

Poznato je da depresija slabi spolni nagon. Ne možete li se s problemima nositi sami, zatražite potporu obitelji i prijatelja ili pomoć stručnjaka.

Autor: S.G., Foto: Bart78/Shutterstock