zaštita žena

Spolno prenosive bolesti ne izgledaju previše opasno, no ipak mogu uzrokovati ozbiljne probleme. Koji su najčešći simptomi pojedinih infekcija, te koje od njih zahtijevaju hitno liječenje, donosimo u nastavku.

Do spolno prenosivih bolesti i nfekcija najčešće dolazi u ljetnom razdoblju, kada toplina, sunčeva svjetlost i oskudna odjevenost uzrokuje hormonske promjene, koje uzrokuju pojačano lučenje hormona serotonin, endorfin i adrenalin.

U vrijeme ljetnih mjeseci se stvara osjećaj ugode, pojačanih seksualnih aktivnosti, dobrog raspoloženja i zadovoljstva, zbog čega su spolno prenosive bolesti češće. Za spolnoprenosivim bolestima ne zaostaju ni upale urogenitalnog sustava.

Ono što vi za prvu ruku možete napraviti je korištenje zaštite za vrijeme spolnih odnosa, te biti maksimalno odgovorni i higijenski disciplinirani, kako vam dani koji su pred vama ne bi postali prava muka.

Spolno prenosive bolesti se prenašaju spolnim odnosom, a može se zaraziti svaka osoba koja prakticira spolni odnos bez zaštite. Uzročnici spolnih bolesti su bakterije, vaginalne gljivice, mikroorganizmi, virusi i paraziti.

Spolno prenosivim bolestima se može zaraziti svaka osoba koja sa zaraženom osobom prakticira oralni, vaginalni ili analni spolni odnos. Osobe koje su zaražene spolnim bolestima ne izgledaju, niti se osjećaju bolesno. Većina njih ne zna da su zaražene, pa bolesti prenose na svoje partnere.

Kada se zarazite spolnim bolestima važno je da ih na vrijeme liječite, jer se kao posljedica mogu javiti teški upalni procesi reproduktivnih organa, poput neplodnosti, smanjene plodnosti, CIN I, II ili III, te izvanmaternične trudnoće.

Prilikom trudnoće, poroda ili dojenje dijete od majke može pokupiti spolnu bolest, ukoliko je majka zaražena. Stoga je važno na vrijeme se i redovito pregledavati kod ginekologa, kako bi takve posljedice spriječili i kako bi se na vrijeme počeli liječiti. Prilikom liječenja bitno je da se istovremeno liječe oba partnera.

Vodite brigu o higijeni, te pripazite koje preparate koristite za održavanje higijene. Kiseo pH rodnice štit vas od infekcija, pa vodite računa da bude takav. Nosite prozračno i pamučno donje rublje, izbjegavajte dnevne uloške, te pazite na prehranu i pijte dovoljno tekućine.

Pokušajte imati što kvalitetniju prehranu, bogatu mineralima, vitaminima, proteinima i fermentiranim mliječnim proizvodima, te jedite što više svježeg povrća i voća, integralnih žitarica, mahunarki, itd. Zdrava prehrana će vam podići imunost, zaštititi sluznicu i kožu, te zaštiti vaš organizam iznutra.

Najčešći simptomi vaginalne infekcije koje ćete lako prepoznati su osjetljivost rodnice, pojava ranica, bradavica ili mjehurića na spolnom organu, žarenje, bolovi, bolni seksualni odnosi, bolovi u donjem dijelu trbuha, iscjedak iz rodnice i peckanje.

Najčešći uzročnici gore navedenih simptoma su gardnarela, herpes, ureaplazma, HPV, gljivice, trihomonas, klamidija, gonoreja i E colli. No postoje neki od simptoma, koji su potpuno neprimjetni i koje je moguće vidjeti samo na pretragama papa testa. Stoga je važno ići redovito na ginekološke preglede.

No najvažnije od svega je zaštititi se tijekom spolnih odnosa, tako da koristite prezervativ koji će vas zaštititi od svih spolno prenosivih bolesti, a ujedno i izbjegavajte često mijenjanje partnera, te izbjegavajte spolne odnose sa nepoznatim osobama.

Autor: A.Z., Foto:SvetlanaFedoseyeva/Shutterstock