Špilja Vindija, zaštićeni spomenik prirode

špilja vindija
Špilja Vindija, Foto: Tomislav Kranjcic/Wikimedia

Špilja Vindija nalazi se u Varaždinskoj županiji, u mjestu Donje Voće. Spada u zaštićeni spomenik prirode; geološki je, geomorfološki i botanički spomenik prirode. Vindija se nalazi u neposrednoj blizini Križnjakova vrha, na 275 metara nadmorske visine. Posebna je zbog svog oblika izdužene dvorane čija dužina iznosi oko pedeset metara. Široka je oko 30 metara, a visoka desetak metara.

Svjetski glas stekla je zahvaljujući ostacima neandertalaca. Nastanjenost mjesta ide u pleistocensko razdoblje kada su pronađeni ostaci faune, kao što su kosti špiljskog medvjeda, što ukazuje da je u to vrijeme Vindija bila više stanište medvjeda nego pračovjeka.

Svi nalazi govore o tome da se špilja koristila za život i kao skrovište četrdesetak tisuća godina prije Krista, pa sve do 9. stoljeća poslije Krista. Prilaz prije ulaska u Vindiju nije suviše strm.

Istraživanjem ostataka neandertalske donje čeljusti i parijetalne kosti pronađenih u Vindiji, dobiveni su iznenađujući rezultati. Naime, metodom datiranja radioaktivnim ugljikom s akceleratorom, utvrđena je starost kostiju od 29.000 godina prije Krista.

To upućuje na polagani proces izumiranja neandertalaca koji je trajao puno duže nego što se mislilo, što dokazuje da su neandertalci neko vrijeme živjeli usporedno s homo sapiensom.

Paleo-antropološkim analizama pronađenih ostataka utvrđeni su moderniji i razvijeniji oblici ljudskih kostiju što dovodi do zaključka o križanju kasnijih neandertalaca i anatomski modernijih ljudskih potomaka (homo sapiensa).

Znanstvenici su na ovim kostima uspješno izolirali DNA jezgru, što je do sada prva i jedina uspješna izolacija tog dijela DNA u neandertalaca uopće.

Danas je u planu nastavak započetog projekta zaštite i etapne revitalizacije špilje, kako bi se zaustavilo njezino propadanje.

Sve navedeno smješta špilju Vindiju u sami vrh svjetske znanstvene i kulturne baštine. Ukoliko ste u mogućnosti posjetite špilju i uživajte u prirodnom čudu s bogatom poviješću.

Foto: Tomislav Kranjcic/Wikimedia