Špilja Biserujka na otoku Krku

unutrašnjost špilje na krku
Unutrašnjost špilje na Krku, Foto: Steffen 962./Wikimedia

Ako su vam dosadili plaža i more, a željni ste nečeg drugačijeg i neobičnijeg, tada vam preporučamo da za vrijeme vašeg boravka na Krku jedan dio svog godišnjeg posvetite istraživanju otoka, odnosno njegovih znamenitosti i priča nekih davnih vremena. Dakle ako si uzmete dovoljno vremena moći ćete posjetiti poznatu špilju Biserujku. Biserujka je špilja koja se nalazi na sjeveroistočnom dijelu otoka Krka, na graničnom području općina Omišalj i Dobrinj iznad uvale Slivanjska, nedaleko sela Rudine.

Špilja Biserujka svoje je ime dobila prema legendi u kojoj stoji da je baš u toj spilji pronađeno blago koje je pripadalo lokalnim gusarima. Špilja se nalazi točno dvjestotinjak metara od sela Rudine, u koje se dolazi iz smjera Čižića i zaljeva Soline gdje s morske strane možete doploviti do lijepe uvale Slivanjska.

Špilja Biserujka poznata je i kao Vitezićeva špilja gdje je najniža točka izmjerena na -13 metara. Proteže se relativno plitko ispod površine, a u dubljem dijelu špilje varijacije mikroklimatskih parametara su neznatne. Temperatura tla i zraka iznose oko 15 stupnjeva uz relativnu vlagu od oko 95% što boravak u špilji čini ugodnim.

Endemičnost živog svijeta dosta je izražena. Naime u špilji živi šest stenoendemičnih vrsta. Tri vrste beskralježnjaka opisane su iz špilje Biserujke čime je postala tipsko nalazište. Godine 2009. pronađena je nepoznata vrsta lažištipavca roda Roncus zbog čega je uvrštena u Nacionalnu ekološku mrežu koja za ciljeve očuvanja ima endemične svojte i stanišne tipove.

Iako se za samu špilju zna već neko vrijeme, prvi zapis o njenom postojanju potječe iz 1834. godine prilikom uhićenja krijumčara iz Senja. Posjećuje se već dulji niz godina što je uzrokovalo poveliku štetu gdje su brojni grafiti izbrisani.

Prvi je put uređena za posjetitelje 1950. godine kada je izmjenjen ulaz koji je tada bio u obliku jame. Nakon tog uređenja špilja je bila zapuštena sve do 1997. kada su uređene brojne staze, ograde i osvjetljenje, što je omogućilo bolji pogled na njezinu ljepotu.

Od tog trenutka postala je još jedna u nizu mnogih zanimljivosti otoka Krka koju posjećuju mnogi gosti s Crikveničke rivijere. Možemo slobodno reći kako je u posljednjih 10 godina postala jedna od najposjećenijih špilja u Hrvatskoj.

Autor: S.Š.  Foto: Steffen 962./Wikimedia