Spavanjem do ljepote vaše kože

Cura spava u krevetu, Foto: Valeriy Lebedev/Shutterstock

U posljednjih nekoliko godina mnogi se stručnjaci bave utjecajem sna na naš vanjski izgled. Velika većina njih došla je do zaključka kako pravilan san i dovoljno sati spavanja dnevno može učiniti puno više za izgled vaše kože, negoli to čine razni kozmetički preparati.

Jedan od dokaza kako spavanje može utjecati na naš bolji izgled je i aktivnost hormona rasta. Naime, dok mi spavamo i nismo svijesni stvari oko sebe, u našem se organizmu događaju mnogi procesi koji su od velikog značenja za bolji izgled. Tijekom noći se oslobađa i hormon rasta koji igra ključnu ulogu u obnavljanju stanica, posebno stanica kože. Ako se ne naspavate dovoljno, vaša koža trpi. Sitne borice postaju veće i dublje, tamni podočnjaci postaju sve veći, a koža vam poprima blijed i nezdrav izgled.

U Sjedinjenim Američkim Državama su se provodila istraživanja u kojima su se ispitanicima davale fotografije dobro i loše naspavanih ljudi. Oni su temeljem fizičkog izgleda trebali odrediti koja je osoba privlačna. Nemorate ni pogađati, svi su se kandidati odlučili za ljude koji su proveli više sati u krevetu. Ovakvim su se istraživanjima bavili i Šveđani koji su došli do zaključka kako pomanjkanje sna može uzrokovati sporiji oporavak vaše kože, ali i stvaranje asimetričnosti mišića koja može uvelike utjecati na vaš izgled.

Kada se ne naspavate dovoljno blokirate branu koja se nalazi u gornjem sloju vaše kože da radi popravke na dijelovima kože koji su tijekom dana bili izloženi nekom oštećenju. Ove stanice imaju dvije važne uloge u svakodnevnom životu vašeg organizma. Prva je reguliranje sebuma, a drugom one blokiraju štetne mikroorganizme da ulaze u tijelo preko naše kože.

Ukoliko ove stanice ne funckioniraju kako treba dolazi do dehidracije dijela kože. Koža koja je dehidrirana se skuplja i stvara male sitne linijice koje su poznatije i kao bore. Ovaj se cijeli poces može usporediti i sa laganim ispuhivanjem balona koji postaje sve smežuraniji.

Kako biste zadržali zdravlje i lijep izgled svoje kože, savjetujemo vam da svake noći pokušate što je više moguće odspavati. Stručnjaci smatraju kako je potrebno minimalno 8 h dnevno sna. Pokušajte se držati toga.

Autor: M.T., Foto: Valeriy Lebedev/Shutterstock