Spavanje bez odjeće

spavanje

Tko se ne voli nakon napornog dana, uvući u udobnu pidžamicu, pokriti toplom dekicom i upaliti omiljenu seriju te zaspati snom pravednika? Većina nas spava u pidžamama, no znate li da spavanje potpuno gol ima puno više prednosti?

Spavanje bez stvari koje nas sputavaju, iako nam se čine ugodne, omogućuje nam mirniji san i bolju odmornost nakon buđenja. No, to nije sve.

Ako je koža u dodiru sa svježim zrakom, biti će zdravija. Stoga, ako želite imati zdraviju kožu, spavajte goli jer ćete tako dopustiti koži disanje i smanjit ćete pojavu upaljenih akni ili osipa. Naravno, tako ćete uštedjeti vrijeme i novac za posjetu dermatologu.

Spavate li goli s partnerom, bez sumnje će se povećati doza intimnosti, a to znači imat ćete bolji seksualni život. Kada dodirnete golog partnera u vašem tijelu se otpušta hormon ljubavi – oksitocin, a nakon toga što će biti, ne moramo vam mi govoriti. Ima li ljepšeg načina za završiti večer ili početi novo jutro?

Dok spavamo nam se snižava tjelesna temperatura, a ako nosimo pidžamu, posebice, debelu – to se neće dogoditi. Ako nam je temperatura previsoka, to nam može ometati san. Isto tako, zbog spavanja u pidžami možemo se puno znojiti preko noći pa nam to može izmoriti i dehidrirati tijelo zbog čega ćemo se ujutro osjećati umorno. Stoga, kako biste ustali sretni i naspavani, spavajte goli.

Spavanje bez pidžame će ženama pomoći u očuvanju zdravlja njihove vagine. Ženska vagina je pogodno mjesto za razvoj bakterija i infekcija jer je topla i vlažna. Spavamo li bez pidžame, vaginalna flora će biti u ravnoteži, a to je najvažnija prirodna zaštita od urogenitalnih infekcija te vaginalnih gljivica.

Ako tijelo bude normalne temperature za vrijeme spavanja, snizit će se i razina šećera u krvi pa će rad metabolizma biti brži. Neka istraživanja su pokazala da osobe koje spavaju gole, smanjuju rizik od srčanih oboljenja, dijabetesa tipa II i pretilosti.

Autor: S.G., Foto: Yeko Photo Studio/Shutterstock