Sonoma dijeta

pasta sa škampima

Sjedite na Jadranskoj obali (ili možda na Siciliji za one koji se osjećaju pustolovno), ispred vas na stolu je crveno bijeli karirani stoljnjak, prekrasan tanjur tjestenine sa umakom od rajčice i gljiva i pored njega čaša crnog vina. Gledate zadovoljni u svijetla grada i more. Možete li zamisliti da je ovo dijeta? Ne pretjerujemo. Radi se o Sonoma dijeti, koja je toliko više od samo toga.

Fokus nije na restrikcijama i naglom gubitku tjelesne mase već na eliminaranju loših navika i stvaranju novog stava prema hrani. Hrana bi trebala biti radost života, a ne tabu.

Ova dijeta ide za time da se ne remeti udobnost životnog stila pojedinca, već da ga se nauči kako jesti zdravo, hranjivo i ukusno poput stanovnika mediteranskog podneblja ili Kalifornije. Dijetu je osmislila Connie Peraglie Guttersen koja je ujedno i nutricionistkinja i gurmanki kuhar, stoga ne čudi da je jedan od prioriteta bio da hrana bude izuzetno ukusna.

Dijeta se provodi kroz tri vala. Prvi val traje 10 dana, unutar kojih možete očekivati gubitak težine od oko 3 kg, i donosi najviše ograničenja. Potom dolazi drugi val, koji nema određeno vrijeme trajanja, već prestaje kada zaključite da ste dosegli svoju ciljanu težinu. Treći val uči nas živjeti unutar okvira ove nove prehrane i sama autorica ga naziva “trajni način sretnog života na ovoj planeti”.

Temelj dijete su 10 “moćnih” namirnica koje dokazano smanjuju rizik od nastanka raznih bolesti, posebice bolesti srca i krvožilnog sustava. Deset superheroja su paprika, borovnice, bademi, maslinovo ulje, grožđe, brokula, cjelovite žitarice, jagode, špinat i rajčica.

Iako bi neke velike količine voća i povrća mogle obeshrabriti, za to nema razloga. Za njih će se vrlo lako pronaći novac u kućnom budžetu kada se smanje troškovi za nepotrebne višestruko prerađene namirnice i velike količine mesa. Zanimljivo je da autorica knjige, iako smatra da je vježbanje važno, ne stavlja tjelovježbu i kretanje kao prioritet. Prvenstveno je bitno uživati u životu.

Namirnice su vrlo dostupne i ne biste trebali imati poteškoća u njihovu pribavljanju. Čak i veća obitelj može se vrlo lako naviknuti na ovu zdravu promjenu životnog stila. Na internetu je moguće pronaći mnoge varijacije recepata i priče ljudi koji su uspjeli preokrenuti svoje loše prehrambene navike, stoga isprike više nema.

Autor: L.K., Foto: Mark Stout Photography/Shutterstock