Šolta – otok sa brojnim šljunčanim uvalama

mjesto maslinica
Mjesto Maslinica, Foto: RudiK /Wikimedia

U srednjodalmatinskom arhipelagu zapadno od otoka Brača nalazi se Šolta, otok kojeg od kopna dijeli Splitski kanal, od drveničke otočne skupine Šoltanski kanal te od Brača Splitska vrata. Pogledamo li malo dalje u povijest možemo primjetiti kako je otok bio naseljen još u vrijeme prapovijesti, s tim da ga prvi put spominje Pseudoskilaks u 4. st. pr. Krista pod nazivom Olyntha. Kasnije nosi naziv Osolenta. Dolaskom Hrvata ime se oblikuje u Sulet s tim da to ime nosi do novog vijeka, kada pod utjecajem mletačke vlasti dolazi do romanizacije hrvatskog imena u danas poznati oblik Šolta.

Šolta je danas otok srednje veličine koji sa 60 km razvedene obale spada među najljepše naše otoke, čija je obala uglavnom stjenovita, sa isto tako brojnim šljunčanim uvalama okruženim prekrasnom mediteranskom vegetacijom. Najviši vrh nalazi se na nadmorskoj visini od 237 m.

Zanimljivo je spomenuti kako se uz samu Šoltu i to kod uvale Maslinica nalazi sedam malih otoka. Osim prekrasnih plaža, Šolta je poznata i po bogatstvu flore i naravno faune, gdje treba ubrojiti preko 100 vrsta ptica, divljih svinja, zečeva i mnogo drugih životinja.

Važnija mjesta na samom otoku su Maslinica, ribarsko selo, Rogač, glavna luka, Nečujam, turističko selo, Stomorska, ribarsko selo te sela kao što su Donje i Srednje Selo. Središnjim mjestom otoka smatraju se Grohote.

Šolta obiluje stablima maslina, vinograda, boricima i naravno drugim mediteranskim raslinjem. Iako se nalazi jako blizu Splita, svi koji se odluče doći osjete taj neki mir i opuštenost, gdje većina stječe dojam kao da je zalutalo u neka davna vremena.

Tome najbolje svjedoči i magarac, koji je ujedno jedan od najpouzdanijih načina transporta ljudi na otoku. Magarac je od velike pomoći kad se radi o teškim stazama na otoku, na koje se odlučujete kad želite malo bolje upoznati Šoltu.

Bitno je spomenuti kako je Šolta sa Splitom povezana svakodnevnim trajektnim linijama, a nije naodmet spomenuti kako njegova 24 zaljeva i 4 luke mogu primiti više od tisuću manjih jahti te nekoliko tisuća kupača.

Autor: S.Š.  Foto: RudiK /Wikimedia