Sok od krumpira

kuhani-krumpir

Sokovi od povrća puni su vitamina, minerala, antioksidansa, vlakana, proteina i ostalih hranjivih sastojaka potrebnih našem oganizmu. Povrće pomaže kod neuravnotežene probave, ubrzava metabolizam, a mi se lakše rješavamo suvišnih kilograma. Masne naslage se tope, a ujedno imamo više energije.

Nemamo svakodnevno dovoljno vremena pripremati hranu s namirnicama poput povrća. Zauzeti smo i neprestano u pokretu. Međutim, to ne more značiti da svaki dan nije moguće dobiti dovoljan udio hranjivih tvari iz povrća. Sokovi su idealno rješenje za nas. Ukusni su, lako ih je složiti i sama priprema ne oduzima previše vremena.

Jedan od zdravijih izbora zasigurno je krumpir. To je zeljasta biljka, nalazimo je diljem cijelog svijeta i raste ispod zemlje. Jedan je od najraširenijih i najpoznatijih namirnica jer nam je dostupan gotovo tijekom cijele godine, a može se pripremati na milijun različitih načina.

Krumpirov sok izvor je energetske i nutritivne vrijednosti, a posebno utječe na našu energiju. Zajedno s tim popravlja raspoloženje, a mi smo odmorniji i spremniji nositi se sa svakodnevnim stresom. Krumpir je odavno poznat po učinkovitoj ljekovitosti kod problema sa reumom, bolnim zglobovima, križoboljama, glavoboljama ili povišenom temperaturom.

Probleme sa sluznicom želuca sok od krumpira ublažit će i smanjiti bolove. Naime, on nakuplja suvišnu tekućinu iz mjehura, u ovom slučaju prisutne štetne tvari i bakterije. Upala se smanjuje, a s njom simptomi i bolovi karakteristični za želučane bolesti.

Kuhani krumpir ljekovit je kod snižavanja visokog tlaka ili kolesterola. Najbolje ga je konzumirati bez dodavanja začina, ali prstohvat soli dolazi u obzir. Opeklina, masnica i lakših rana možete se rješiti stavljanjem hladnih obloga od krumpira. Zbog svog protuupalnog djelovanja, zaustavit će crvenilo, žarenje i neugodne bolove. Može biti i antikancerogen što su pokazala mnoga medicinska istraživanja.

Sok od krumpira pravo je srdstvo detoksikacije cijelog organizma pa ga pokušajte konzumirati što češće. Možete ga napraviti kod kuće ili kupiti već svježeg. Kod kupnje obavezno obratite pažnju na rok trajanja jer ne može dugo stajati. Konzerviran sok nije zdrav pa ga izbjegavajte. Također čitajte popis sastojaka jer mnogi proizvođači dodaju šećere i ostale umjetne konzervanse da bi sok imao bolji okus.

Autor: D.Š.  Foto: CGissemann/Shutterstock