Sok od koprive

sok od koprive

Prirodni lijekovi su odlično rješenje kada želite ublažiti određene tegobe i osnažiti obranu organizma od raznih bolesti. Zbog toga je važan sok od koprive, još jedan zeleni sok koji je našao svoje mjesto na popisu najboljih i najzdravijih napitaka.

Zeleni sokovi najbolji su saveznik kada je u pitanju zdravlje organizma. Odlični su jer pomažu kod detoksikacije organizma, reguliraju rad kolesterola, sadrže klorofil, pomažu kod infekcija i iznimno su hranjivi.

Kopriva je još jedna namirnica koja je pronašla svoje mjesto među zelenim sokovima. To je hranjiva biljka koja u svojim listovima sadrži kalcij, željezo, vitamin C, a iako nema šećera, masti, kolesterola ni proteina, kopriva se smatra hranjivom namirnicom s višestrukom primjenom.

Iako je kopriva mnogima ostala u neugodnom sjećanju zbog njenih listova koji u kontaktu s kožom uzrokuju razne iritacije i bol, upravo su njeni listovi neophodni za liječenje određenih tegoba. Koliko god bilo bolno kada se slučajno očešete od njene listove, dođe li do određene boli uzrokovane nečim drugim, listovi će pomoći da se ta bol ublaži.

Možete ju upotrijebiti na nekoliko načina, bilo da se radi o soku, tinkturi ili čaju od koprive.

Sok od koprive pomaže ublažiti bolove u mišićima, a dobar je i kod ugriza raznih insekata te kod anemije, artritisa i ekcema i povećane prostate. Kopriva se preporučuje osobama koje imaju problema s radom bubrega te slabokrvnim osobama i svima onima koji žele očistiti organizam.

Sok od koprive postoji u dućanima zdrave prehrane, ali ga možete i sami napraviti. Nije kompliciran postupak potreban je blender, listovi koprive i malo vode.

U blender se stavi jedna šalica vode i dvije pune šalice listova od koprive. Nakon što dobro promiješate možete popiti sok. Preporučuju se manje doze jer sadrži velike količine hranjivih tvari i jakog je okusa. U sok možete dodati i malo limuna, naranče ili grejpa.

Odlučite li sami napraviti sok umjesto da ga kupite u dućanu ili biljnoj ljekarni, potrebno je nabaviti listove koprive.

Kako bi bili sigurni da nisu špricani i da na sebi nemaju otrova te da nisu bili u kontaktu s ispušnim plinovima, najbolje je otići u prirodu i ubrati nekoliko listova. Prije nego ih krenete brati ne zaboravite da na sebi trebate imati rukavice kako bi se zaštitili od bolnog osipa.

Autor: S.Š., Foto: Syda Productions/Shutterstock