Smotra mladog vina u Buzetu

Pogled na grad Buzet, Foto: Aconcagua/Wikimedia

Pored prekrasnog krajolika i starih građevina koje svjedoče o nekim davnim i prošlim vremenima, Buzet je poznat i po još jednoj velikoj svečanosti koja se svake godine tradicionalno održava 11. studenog, kada i ostali dio Hrvatske i šire slavi dan sv. Martina, odnosno Martinje.

Na taj dan u Buzetu se odvija smotra mladog vina, kada imate priliku uz degustaciju najboljih vina saznati ponešto o ovom piću i naravno samom imenu. Ako kojim slučajem nemate vremena zaputiti se prema Buzetu, možemo vam ukratko obajsniti odakle samo ime. Dakle možemo vam reći povijest jednog od najpopularnijih datuma među svim onima koji najviše vole dobru zabavu uz barem jednu čašicu finog vina.

Svi znamo da je ime Martinje poteklo od sv. Martina. Prema povijesnim podacima stoji da se Martin rodio u panoramskim ravnima oko 316. godine, a kao rodno mjesto spominje se Sabaria, današnji Szombathely u Mađarskoj.

To je bilo razdoblje kada se prestalo sa progonom kršćana, a sama crkva je napustila katakombe, s tim da je car Konstantin Veliki zajamčio kršćanima slobodu i ravnopravnost, a čak im je dao i poneke povlastice.

Martinov otac bio je poznati vojni zapovjednik koji je često mijenjao mjesta, pa je tako i Martin zajedno s njim imao priliku vidjeti i upoznati mnogo različitih ljudi. Dio svog djetinjstva Martin je proveo u gradu Paviji, gdje je dobio puno od humanističkog obrazovanja i došao u vezu s kršćanima.

Unatoč svom ocu koji je bio vojno lice, Martin je krenuo drugim smjerom i u potpunosti prigrlio kršćanstvo i duhovni život. Mnogi tvrde da je bio duhovni pastir koji je pomogao pri širenju kršćanstva. Nakon njegove smrti započeo je Blagdan sv. Martina što je obilježilo pučko veselje kada se pilo mlado vino.

Danas je kao što možemo primjetiti taj blagdan postao itekako popularan i nezaobilazan kada se svi nastoje razveseliti i prije svega opustiti uz pokoju čašicu vina.

Autor: S.Š.  Foto: Aconcagua/Wikimedia