Smotra istarskog tovara

Malo mjesto Svetvincenat, Foto: Croq/Wikimedia

Da je Svetvinčenat zanimljivo mjesto dokazuje velik broj sadržaja koje možete iskoristiti dok se nalazite u ovom malom mjestu. Naime po broju sadržaja svakako prednjači velik broj znamenitosti, među koje možemo navesti čuveni Kaštel Grimani-Morosini.

Naime radi se o čuvenoj mletačkoj gradnji tog vremena u Istri, a treba izdvojiti kako se radi o građevini sa tri ugla-tri kule te sobama za gospodu i stanom za kapetana. Također treba navesti i župnu crkvu Navještenja Marijina, koja je građena početkom 16. stoljeća s renesansnom trolisnom fasadom od domaćeg klesanog kamena.

Pored velikog broja kulturno-povijesnih tragova treba spomenuti i manifestacije koje isto tako daju određeni šarm ovom zanimljivom mjestašcu. Tu treba spomenuti zanimljivu “Smotru istarskog tovara”.

Radi se o zaista zabavnom događaju koje se redovito održava početkom mjeseca listopada. Započinje prije svega izložbom grla, nakon čega slijedi trka na tovarima.

Isto tako možete uživati u nastupima brojnih folklornih društava koji će nas još jednom podsjetiti kako se to radilo nekada. Na kraju slijedi proglašenje pobjednika te ples uz poznati bend.

Ako imate vremena pokušajte se iduće godine zaputiti prema Svetvinčenatu koji će vas zaista oduševiti, a vjerujemo kako nećete ostati imuni na smijeh kada doživite utrku magaraca. Iako neki negoduju što se koriste životinje, ipak treba napomenuti kako se radi o promociji ne samo mjesta gdje se manifestacija održava, nego i ove zaista simpatične životinje.

Vjerujemo da nećete požaliti ako se odlučite malo opustiti, a ne smijemo izostaviti kako isto tako može uživati u vrhunskim domaćim jelima te isto tako finim pićima. Sve u svemu dobit ćete pravi paket zabave koji ćete još dugo prepričavat, a ipak se radi o zabavi za cijelu obitelj.

Autor: S.Š.  Foto: Croq/Wikimedia