Slavonski Brod, šesti najveći grad u Hrvatskoj

utvrda u slavonskom brodu
Utvrda u Slavonskom Brodu, Foto: Modzzak/Wikimedia

Slavonski Brod je šesti najveći grad u Hrvatskoj, a osim toga industrijsko, kulturno, upravno, sudsko i financijsko središte Brodsko-posavske županije. Osim toga proglašen je najljepšim gradom u Hrvatskoj na temelju izbora Hrvatske turističke zajednice za 2009. godinu. Sastoji se od 3 naselja kao što su Slavonski Brod, Brodski Varoš i Podvinje.

Smjestio se na sjevernoj obali rijeke Save, na granici s Bosnom i Hercegovinom. Grad predstavlja čvorište glavnih prometnih pravaca u smjeru zapad-istok i sjever-jug.

Povijest grada seže do prapovijesnog perioda kada je razvoj cijelog tog područja bio uvjetovan geografskim položajem, kontinentalnom klimom, plodnim tlom i blizinom rijeke. Ime “Brod” u početku je predstavljalo mjesto na kojem se mogla pregaziti rijeka.

U sjeveroistočnom dijelu grada, otkriveno je bogato nalazište iz ranoga kamenog doba za što znanstvenici procjenjuju kako se radi o tragovima najstarijeg naselja u cjelokupnoj Hrvatskoj.

Ime grada prvi se puta spominje u povelji ugarsko-hrvatskog kralja Bele IV. 1224. godine. U kasnijoj fazi Srednjeg vijeka i Novog vijeka, Slavonski Brod predstavljao je utvrdu u Vojnoj Krajini.

Utjecaj Turaka prevladavao je sve do kraja 17. stoljeća kada se situacija počela mijenjati osvajanjem teritorija od strane Austro-Ugarske monarhije. Osim obrambene uloge, u gradu su se u to vrijeme počeli razvijati i sitni obrti i trgovina.

U 20. stoljeću Slavonski Brod je doživio nekoliko perioda brzog rasta, kao prometni i industrijski centar. Zbog naglog gospodarskog razvitka 20.-e godine prošlog stoljeća nazivaju se”zlatnim dobom Broda”, koji za vrijeme Kraljevine Jugoslavije mijenja ime iz Brod na Savi u Slavonski Brod.

Za vrijeme Domovinskog rata Slavonski Brod je pretrpio mnoga stradanja. Osim porušenih domova i kulturnih objekata, jako je mnogo ljudi poginulo na tom području, uključujući i djecu.

Danas je Slavonski Brod prometni grad koji povezuje Središnju Europu s Malom Azijom. Kao administrativni centar tog dijela Hrvatske, Slavonski Brod i dalje raste i razvija se, pogotovo u posljednjih desetak godina.

Iako se naglasak razvitka u posljednje vrijeme stavlja u razvijanje turizma i uslužnih djelatnosti,Brod je uvijek bio i uvijek će biti industrijski grad i njegova budućnost je upravo u tom sektoru te je potrebna daljna modernizacija brodskih tvornica i industrije.

Od spomenika i znamenitosti, valja spomenuti Tvrđavu Brod, Franjevački samostan i crkvu Presvetog Trojstva, koje svakako trebate posjetiti nađete li se u Slavonskom Brodu.

Autor: M.T.  Foto: Modzzak/Wikimedia