Slatko od višanja

višnje

Višnje se mogu pripremiti u rumu, za marmeladu ili na slatko sa dosta šećera. Slatko od višanja će poslužiti kao preljev za palačinke, puding, pannacottu ili savijaču. Provjerite recept za spremanje slatkog od višanja.

Zrele zdrave višnje operite, očistite od peteljki, dobro ocijedite i izvadite im koštice spravicom za vađenje koštica ili tupom stranom ukosnice. Sada u veliku posudu slažite red šećera, red višanja, dok ne potrošite višnje i šećer. Na 1 kg višanja stavite 1 kg šećera. Posudu s višnjama kuhajte na vrlo laganoj vatri dok se sav šećer ne otopi. Tada kuhanje nastavite na jakoj vatri.

Kad je slatko dovoljno gusto, maknite sa štednjaka, pokrijte mokrim ubrusom i ostavite 15 do 20 minuta. Višnje će za to vrijeme pustiti sok. Slatko vratite na štednjak i kuhajte dok se sa kuhače odvajaju po dvije kapi soka odjednom. Zatim ga uklonite s vatre, opjenite ga, pokrijte mokrim ubrusom i ostavite tako do drugog dana. Tada punite njime čiste i suhe staklenke, zavežite ih celofanom i ostavite na suhom i hladnom mjestu.

Foto: liz west/Flickr