Slabokrvnost – anemija kod djece

Dječja ruka, Foto: Phaitoon Sutunyawatchai/Shutterstock

Simptomi anemije, niske razine crvenih krvnih stanice u krvi, je kod djece često neprimjetna. Dijagnosticira se redovitim pregledom krvi i odlaskom liječniku. Čak jedna trećina svjetske dječje populacije ima anemiju, a kod velikog postotka se ona razvije i kad su stariji.

Crvena krvna zrnca sadrže hemoglobin koji pomaže pri prenosu kisika iz pluća u ostale dijelove tijela. Ako u organizmu nema dovoljno stanica sa hemoglobinom, krv ne prenosi dovoljno kisika. Anemija može biti dugoročna ili se pojavljuje u akutnom obliku.

Ravnoteža crvenih krvnih zrnaca održava se pravilnim funkcioniranjem koštane srži. Vijek trajanja jedne krvne stanice je oko 120 dana, što iziskuje konstantnu proizvodnju istih.

Razlikujemo blage i teže slučajeve anemije. Kao što smo već napomenuli, ne postoje simptomi za blaži oblik, no teži oblik se može manifestirati na nekoliko načina. Djeca su bezvoljna i umorna, često im se vrti u glavi, ubrzano dišu i srce im brže kuca, imaju blijedu kožu te teže zadržavaju pažnju.

Većina anemija u djece uzrokuje nedostatak željeza u krvi ili obilno krvarenje. Ponekad, rijeđe, crvene krvne stanice se uništavaju ukoliko dođe do trovanja olovom.

Najčešći oblik anemije u djece je ona koja nastaje uslijed nedostatka željeza. Tijelo ne prima dovoljnu količinu i ne može proizvoditi krvne stanika kako spada. Uzrok tome je nedostatak željeza u hrani koju dijete konzumira. Tijelo zbog rasta mora imati dovoljnu količinu željeza i izrazito je osjetljivo na manjak istog.

Postoje i nasljedni oblici anemije. Jedan od takvih oblika je bolest srpastih stanica. Kod te bolesti hemoglobin se zgrušnjava i deformira crvene krvne stanice u oblik srpa. Ovakve stanice puno teže prenose kisik.

Rijeđe se pojavljuje i aplazija crvenih stanica. Bolest u kojoj koštana srž proizvodi premalo crvenih krvnih stanica. Često se proizvodi i premalo leukocita i trombocita, a tada nastaje aplastična anemija. Ovaj oblik bolesti je iznimno rijedak.

Autor: M.T., Foto: Phaitoon Sutunyawatchai/Shutterstock