Škrtac, Tit Makcije Plaut

lektire

Drama “Škrtac” napisana je jednostavnim jezikom, a glavni motivi su zlato, pohlepa, škrtost, neskromnost i nezasitnost. Pisac je kroz te četiri osobine na komičan način opisao kako se ljudi ponašaju kada se domognu zlata. U centru zbivanja je Euklion koji pronalazi ćup sa zlatom i sakriva ga od drugih kako ga ne bi pronašli. Zlato ga mijenja kao osobu i od siromaha postaje bogataš, ali njegove dobre osobine nestaju. Zlato ga zaokupljuje i postaje sebičan i vrlo pohlepan. Njegova kći Fedra vjeruje u ljubav i boga. Zaljubljuje se u Likonida koji se odriče svog bogatstva kako bi bio s njom i djetetom.

Kratak sadržaj

Euklion pronalazi ćup prepun zlata u svojoj kući i skriva ga od znatiželjnih pogleda. On je starac koji pronalaskom zlata postaje izrazito pohlepan. U međuvremenu su se Fedra i Likonid zaljubili, ali istovremeno Megador dolazi kod Eukliona kako bi zaprosio njegovu kćer. Euklion pristaje jer ovaj nije tražio za Fedru nikakav miraz.

Euklion nije imao mira otkada je pronašao ćup sa zlatom pa je odlučio otići u šumu zakopati ga duboko u zemlju. Likonidov sluga Strobil je ipak uspio ukrasti Euklionov ćup sa zlatom. Likonid je saznao za Megadorovu prosidbu pa ga moli da odustane od toga.

U Euklionovoj kući se pojavljuje Kućni bog koji pripovjeda o djedu kojemu je dano zlato na čuvanje. Euklion je jednako škrt kao i djed, no pobožna Fedra vjeruje kako je bog dao da Euklion pronađe zlato kako bi ju lakše udao. Isto tako, Kućni bog namješta Megadorovu prosidbu kako bi ju Likonid naposljetku lakše zaprosio.

Megador je došao zaprositi Fedru, ali nepovjerljivi Euklion sumnja u njegove namjere. Pohitao je provjeriti ćup sa zlatom te od Megadora nije želio tražiti miraz za njegovu Fedru.

U jednom trenutku Euklion je čuo žamor i buku te odmah pomislio kako mu netko krade ćup. Počeo je juriti za Kongrionom misleći da je on lopov. Shvatio je da je u krivu i pomislio kako mu je Megador sve namjestio. Ipak, Megador nije nikada htio njegovo zlato jer je i sam bio bogataš. Njih su dvojica na kraju porazgovarali, a Euklion odluči bolje sakriti ćup. Na putu prema hramu Vjere prati ga Strobil koji je silno želio da se Fedra uda za Likonida.

Fedra je rodila dijete i pojavljuje se Strobil sa ćupom zlata, na što Euklion poludi. Kada je Strobil pokazao Likonidu ćup sa zlatom, Likonid odluči vratiti ga Euklionu. No, pretpostavlja se da pravi kraj drame završava tako da Likonid vraća ćup Euklionu za što dobiva Fedrinu ruku.

Tit Makcije Plaut biografija

Zovem se Lara i jedna sam od začetnica portala koji upravo čitate - Savjetnica. Diplomirala sam poduzetnički management na Vernu u Zagrebu. Ne volim toliko pisati, koliko zbog svoje djece volim priče za djecu. Volim putovati, a podjednako uživam u izlascima i svom poslu. U životu me vesele male stvari i obitelj, koja za mene ima veliki značaj. Profesionalno se bavim digitalnim marketingom i online poslovanjem više od 10 godina.