Skladištenje voća i povrća

voce i povrce

Često potrošimo i previše novaca na kupovinu namirnica koje nam nerijetko zbog lošeg skladištenja na kraju propadnu, pokvare se ili istrunu. Kako biste tome stali na kraj donosimo vam nekoliko praktičnih savjeta za produljenje vijeka trajanja vaših namirnica.

Avokado

Počinje dozrijevati tek kad se ubere, a taj se proces prekida tijekom transporta u hladnjačama i zato je avokado koji kupujemo u trgovini obično zelen i tvrd. Ukoliko budete držali avokado na hladnu mjestu, spriječit ćete njegovo dozrijevanje. Spremite ga na toplo mjesto, kao što je prozračan kuhinjski ormar.

Jabuke

Potpuno zdrave jabuke (uklonite sve jabuke koje su natučene ili na bilo koji način oštećene, jer će se od toga pokvariti ostale) koje želite ostaviti da stoje dulje vrijeme najbolje je poslagati na policu ili na žičanu mrežu. Želite li da jabuke ili kruške brže sazru, stavite ih u vrećicu od smeđeg papira, dodajte jednu zrelu jabuku, probušite nekoliko rupa na vrećici radi strujanja zraka i ostavite voće da stoji nekoliko dana na hladnom, tamnom mjestu.

Dinje

Kad je dinja zrela na vrhu nasuprot peteljke malo je omekšala, možete je palčevima lagano stisnuti, a miris joj je prekrasan. Nemojte čuvati dinju u hladnjaku (osim ako je niste spremili u hermetički zatvorenu posudu) jer će sva hrana poprimiti miris i okus dinje. Kad birate lubenicu, okrećite je lupkajte po njoj prstima i osluškujte – zvuk bi trebao odavati čvrstoću – i potražite ima li koja rupica od crva.

Banane

Neki ljudi vole tvrde banane, neki mekane, a neki pak vole one koje su već malo potamnile. Nemojte baciti prezrele banane, radije dodajte jogurta i izmiješajte smjesu u električnoj miješalici. Ako banane spremite u hladnjak, prekinut ćete proces sazrijevanja no kora će potamnjeti. I na kraju, banane dulje traju ako se čuvaju u grozdu!

Češnjak

Iako je poznato da glavice i režnjeve češnjaka treba čuvati na hladnom, suhom mjestu, postoji još jedan bolji način kojim ćete si uštedjeti vremena. Ogulite češnjak i stavite režnjeve u malu staklenku s maslinovim uljem. Ne samo što će na taj način češnjak dulje trajati nego će vam ostati i ulje s okusom češnjaka.

Grožđe

Nikad ne traje dugo, ako ni zbog čega onda zato što svatko otkine po koju bobu u prolazu! Međutim postoji način da sačuvate grožđe prilično dugo, čak i nekoliko mjeseci. Izaberite granu s dugačkom peteljkom, gurnite peteljku u bocu ili staklenku napunjenu hladnom vodom u koju ste dodali malo drvenog ugljena i ostavite grožđe da stoji na hladnom mjestu.

Zelena salata

Zelena salata je iznimna po tome što ne samo da joj ne smeta plastična vrećica, već kao da procvate kad ju stavite u veliku plastičnu vrećicu i ostavite da stoji u hladnjaku. Malo uvenulu salatu možete povratiti tako da odrežete bjeličasti dio pri korijenu i uronite salatu u zdjelu s hladnom vodom.

Mrkva, cikla i slatka repa

Odrežite sve zelene lisnate dijelove jer oni i dalje crpe hranjive sastojke iz korijena. Kao i sve korjenasto povrće, mrkva dulje traje ako se čuva na hladnom, suhom tamnom i prozračnom mjestu.

Limun

Cijeli limun može stajati tjednima u hladnjaku ako ga stavite u kartonsku kutiju za jaja. Čini se da limun traje to dulje što manje zraka dopire do njega. Ako trebate malu količinu limunova soka, probušite limun drvenim štapićem, istisnite koliko vam treba soka i začepite rupu štapićem – na taj način neće ulaziti zrak pa ga možete ostaviti da stoji još neko vrijeme.

Autor: S. G., Foto: Balazs Kovacs Images/Shutterstock