Skijanje na vodi

skijanje na vodi
Skijanje na vodi, Foto: ChameleonsEye/Shutterstock

Do Ralpha Samuelsona nikome nije ni palo na pamet da jedan klasično zimski sport premjesti na vodenu površinu. No Samuelson, podrijetlom iz Minnesote, dosjetio se ovoga. Načinio je od toga pravi poslovni pothvat i nesvijesno osnovao sport u koji će se kasnije tijekom godina zaljubiti milijuni diljem svijeta.

Napravio je pravi show na vodi iako nikada nije prijavio patent. U ovaj spektakularni i tada još novi sport, koji je žustro promovirao dilje zemlje, uveo je to tada neviđene elemente koji su šokirali mase. Kao da samo skijanje nije bilo dovoljno stajao je i na glavi i preskakao razne zapreke. Možda ne izgleda kao da se ova radnja odvija tako brzo, ali brzina pri kojoj je Ralph izvodio svoje vratolomije bila je vrtoglavih 130 km/h.

U roku od 7 godina ovaj sport se iz SAD-a proširio na francusku rivijeru. Jednako tako nastaje i Američki savez za skijanje na vodi i od tada je njegova pozicija ustoličena. Kraj 20.st donio je skijaše na vodi poput Andyja Mapplea i Sammyja Duvalla. Odjednom se uvode nove tehnike, nove vratolomije, ljudsko tijelo se gura do svojih granica i postavljaju se novi rekordi. Ovo je također i vrijeme kada su se stari materijali počeli zamjenjivati novima. Daske od drveta i polastike postale su prošlosta kada su iz zamjenile kvalitetnije i izdržljivije načinjene od aluminija i karbonskih vlakana.

Natjecanja se odvijaju zapravo u 3 kategorije od kojih svaka ima svoje figure i zahtjevna je na svoj način. Modifikacije u opremi i građi glisera još su poboljšale inicijalne rezultate i sada se brzine kojima se kreću skijaši na vodi podižu i preko 140 km/h.

Ni Hrvatska nije izostala na mapi. Prvi klub u kojem su se i ljudi sa našeg područja mogli okušati u skijanju na vodi osnovan je 1967. i Zagrepčani su postali dio povijesti. Nekoliko puta mu je mijenjano ime, ali sentiment je ostao isti. U klasičnim natjecanjima boduju se tri kategorije. Jedna je sama tehnika skijanja, zatim slalom i naposlijetku skokovi koji su publici uglavnom najzanimljiviji.

Ne znamo je li ovo sport za svakoga, ali svakako ako ove godine na obali naletite na skijanje na vodi okušajte se. Možda se zaljubite u vodu i brzinu, ili se ne uspijete ni uspraviti na skijama. Kako god okrenete, avantura i dobar provod su zagarantirani.

 Autor: L.K. Foto: ChameleonsEye/Shutterstock